Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Måns Langhjelm
Bild: Måns Langhjelm

Högre ambitionsnivå för konstmuseet beslutad

Kommunfullmäktige har tidigare godkänt en budget på 380 miljoner kronor för att bygga om Konstmuseet. Men en utredning visar att en ombyggnad kommer att bli betydligt dyrare än så. Nu har kommunstyrelsen ställt sig bakom en höjd ambitionsnivå.

I samband med budgetbeslutet 2016 satte kommunfullmäktige av 380 miljoner kronor för att rusta upp Göteborgs konstmuseum. Men den förstudie som kulturnämnden och Higab gjort visar att det bara skulle räcka till att åtgärda vissa brister.

En riktig ombyggnad skulle landa på omkring 835 miljoner kronor.

När kommunstyrelsen på onsdagen godkände den högre ambitionsnivån skickade man också med uppmaningen att det behövs extern finansiering för att klara av det åtagandet. Trots att man i dag inte vet hur den externa finansieringen ska se ut menar man att det är viktigt att fatta ett beslut och komma vidare.

Silverfiskar i byggnaden gör att det är svårt att låna in konstverk från andra museum. De riskerar helt enkelt att bli uppätna. Bild: Lise Åserud
Silverfiskar i byggnaden gör att det är svårt att låna in konstverk från andra museum. De riskerar helt enkelt att bli uppätna. Bild: Lise Åserud

Silverfisk äter upp tavlorna

– Det här har tagit alldeles för lång tid. Samlingarna riskerar att bli uppätna av den långsprötade silverfisken. Det är riktigt allvarligt. Risken finns att tavlorna blir förstörda, helt och hållet, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

Hon konstaterar att förekomsten av silverfisk gör att det är svårt att låna in verk från andra museum. Som byggnaden ser ut idag är det dessutom svårt att på ett säkert sätt flytta verk mellan olika våningsplan.

– Det är ohållbart. Det hade inte fått hända i huvudstaden, säger Helene Odenjung.

Politikerna i kommunstyrelsen pekar på vikten av extern finansiering och i första hand är det staten man tänker på. Elisabet Lann, kommunalråd (KD) säger att Konstmuseet har en av de största konstsamlingarna i hela landet, och att det borde göra museet till en nationell angelägenhet.

Som ett parti poker

– Staten borde vara intresserad av att hitta en lösning om de orkar titta bortom Stockholm.

Vid sidan av staten ser hon också Västra Götalandsregionen som en självklar part. Dessutom säger hon att det har kommit indikationer från förvaltningen om andra intressenter. Vilka det handlar om vet hon inte i dagsläget.

– Men det blir lite som i poker: man vill inte visa handen förrän kommunen visat att vi har ett intresse. Så fungerar spelet. Men för oss känns det viktigt att visa att vi är beredda att gå framåt, så att andra också ska vara beredda att gå in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.