Högerextrema angrep flyktingseminarium

Frågestunden om hur flyktingar behandlas i Sverige leddes av programledaren Alexandra Pascalidou på bokmässan. Högerextrema tog sig då fram till scenen och täckte över böckerna som låg där. - Det här visar att demokratin utmanas, säger Alexandra Pascalidou.

ANNONS
|

Samtidigt som nazister delade ut flygblad utanför Bokmässan på lördagenanordnadesen frågestundinne på mässan avEmmaus Björkå, som beskriver sig själva som en solidaritetsorganisation.Alexandra Pascalidou intervjuadeförfattare och redaktion bakom boken Flyktingfängelser som handlar omMigrationsverkets flyktingförvar. Deltog gjorde också en person som tidigare själv suttit i förvar.

- Jag lade ganska tidigt märke till två män i publiken, för de stod och fnissade. Seminariet handlade om ganska hemska grejer, så det var inte någon annan som var direkt munter i publiken, sägerPelle Hällje, kommunikationsansvarig Emmaus Björkå.

I slutet av seminariet gick männen fram till det bokbord som stod på scenen och täckte över litteraturen med vad som Pelle Hällje beskriver som "något typ av propagandamaterial" samt två exemplar av högerextrematidningen Nya Tider, som har tillåtits ha en monter på bokmässan i år.

ANNONS

- Det blev ganska hätsk stämning. Det var några medelålders kvinnor som blev väldigt upprörda, säger Pelle Hällje.

Uppmanade publiken

Männen ska ha uppmanat publiken att läsa deras material medan Pelle Hällje skyndade sig att rafsa undan det från bordet. Sedan gav sig männen av självmant. På scenen stod Alexandra Pascalidou.

- Jag hade fullt upp på scenen, men jag märkte att det var något litet tumult där, säger hon.

När hon lite senare fick vetaatt det handlade om att personer lämnathögerextremt material ville hon ställa dem till svars.

- Jag ville ropa upp dem på scenen, men det gick inte.

Alexandra Pascalidou är inte förvånad över att högerextrema angriper en frågestund om flyktingar. Hon hade till och med väntat sig att något liknande skulle ske.

- Det här visar att demokratin utmanas på många olika sätt. Här, i Sverige. Och vi ska inte hymla med att det är så.Och det kräver ännu mer ryggrad av oss som försvarar demokratin.

Bokmässan känner till händelsen

Birgitta Jacobsson Ekblom, bokmässans kommunikationschef, säger att de känner till att det vad en incident vid montern igår, men det var ingen som tillkallade bokmässans säkerhetspersonal. Det uppmanar hon alla att göra om något otrevligt eller hotfullt inträffar.

- För vår del är det väldigt viktigt att man inte stör bokmässansaktörer.Det är självklart inte acceptabelt att någongår och skyler över en utställares yta.

ANNONS

Simon Engelin från Nordiska motståndsrörelsen ärden som var ansvarig för lördagens nazistiska flygbladsutdelning utanför mässan. Han säger dock att han inte känner till något om det som skulle ha hänt vid Emmaus Björkås monter.

- Det är klart det kan vara personer som sympatiserar med oss som var där, men jag har inga uppgifter om vilka de skulle vara. Jag vet bara vad vi gjorde i vår aktion och det var att dela ut flygblad, säger han.

ANNONS