Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Högar av skräp i Slottsskogen under helgen

Under helgens gryningar var Slottsskogen först packad med folk och när solen gick upp med förpackningar. Park- och naturförvaltningen uppger att de jobbade hela helgen med att städa undan.
– Det såg ut som en soptipp på vissa ställen, säger Giusy Yoshikawa som var på plats.

Den eftertraktade värmen i kombination med studentfirande, nationaldagen och 400-års jubileet fick många festsugna att slå sig ned i Slottsskogen med grill, snacks och alkohol i helgen. Saker som förädlar en fest, men samtidigt kan resultera i en charmlös park med skräphögar. En sådan park var Slottsskogen stundtals under helgen.

– Jag kände mig äcklad. Det såg ut som en soptipp på vissa ställen, säger Giusy Yoshikawa

Giusy Yoshikawa bor precis vid Slottsskogen och när hon i lördags tog sin morgonpromenad genom parken blev hon inte bara äcklad utan också en aning förvånad.

– Det blev en stor kontrast med tanke på vilket rikt land Sverige är. Det ska inte se ut på det här sättet, säger hon.

Giusy Yoshikawa tog denna bild när hon promenerade i Slottsskogen i lördags. Bild: Giusy Yoshikawa
Giusy Yoshikawa tog denna bild när hon promenerade i Slottsskogen i lördags. Bild: Giusy Yoshikawa

När hon kom tillbaka vid 14-tiden var parken helt oförändrad. Hon tog en bild på scenen och lade upp den i Facebookgruppen ”Vad händer i Majorna” och fick medhåll i kommentarsfältet.

– Vi upplever att det blir så här varje år. Man vet ju att fler vistas i parken under våren och sommaren. Varför sätter man inte igång redan i maj? Varför ökar man inte personal?

Förvaltningen jobbade hela helgen

Morgan Davidsson är ansvarig chef för skötsel och anläggning på park- och naturförvaltningen. Han menar att myndigheten arbetade till midnatt med att plocka undan efter festligheternas nedskräpning. Hur länge skräpet låg kvar kan han inte svara på.

– Jag känner inte till detaljerna. Vi hade en bil som fick punktering, vilket kan ha fördröjt arbetet, men jag vet att de åkte och tömde flera gånger, säger han.

LÄS MER: Folk flockades till Botaniska - historiskt besöksrekord 2020

Han uppger att man från förvaltningens sida har lärt sig att i framtiden rikta mer resurser till arbetet i Slottsskogen med tanke på den stora folkmängden som vistades där i helgen. Samtidigt vill han uppmana folk att ta ansvar för parkens renhet.

– Om fler hade kunnat ta med sig skräpet hem eller slänga det i de container som finns i närheten hade det underlättat vårt arbete väldigt mycket.

LÄS MER: Svenskstjärnorna jagar OS-biljetter i Slottsskogen

Giusy Yoshikawa påpekar även att det finns för få ställen att slänga sitt skräp på. Det finns inte heller några sopstationer för återvinning.

– Det kan vara så att vi behöver fler kärl och vi tittar på alternativet att bygga en sopstation, men vi behöver också hjälpas åt att plocka undan skräpet, säger Morgan Johansson.

Giusy Yoshikawa anser också att folk bör plocka undan efter sig, men tycker samtidigt ändå att det största ansvaret ligger på myndigheterna.

– På lång sikt kan man jobba kan man jobba med attityder med hjälp av exempelvis kampanjer, men på kort sikt är det absolut myndigheternas ansvar. Det ska vara rent i våra parker, säger hon.

LÄS MER: Gör Heden vacker – men inte med höghus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.