Höga smällar i skärgården – var militärövning

I veckan har det pågått en militärövning i Göteborgs skärgård. Många har reagerat på muller och skottlossning och hört av sig både till regementet och Götborgs-Posten.
– Man kan ju bli jätterädd när det brakar loss, säger Minna Frisk, som bor i Frölunda.

ANNONS
|

Minna Frisk är van vid att stundtals höra smällar i form av bangers och annat, men när det under eftermiddagen lät som att ”kriget brutit ut här”, som hon skriver i ett mejl till GP, så reagerade hon på att det var något utöver det vanliga.

– Det mullrade på ett sätt som jag inte har hört förut. Det var en så dov smäll och sedan så kommer det här datatatatata. Och då tänkte jag ... vad händer?

Militärövning ute i skärgården

Men det visar sig att det som tur är inte är kriget som har kommit till Göteborg, utan att det bara är Försvarsmakten som har genomfört en planerad övning.

ANNONS

– Det är en bataljonsövning. Och den ingår i vårt ordinarie övningsprogram för de värnpliktiga. Så den ingår i deras stridsutbildning, säger Johanna Frejme, kommunikationschef vid Älvsborgs amfibieregemente.

Övningen har pågått hela veckan och de har hållit till på olika öar i södra skärgården, bland annat på Känsö, Stora- och Lilla Rävholmen och Sälö. På Sälö har det även under dagen genomförts robotskjutningar.

– Det är väl det många har hört.

Just den här övningen är slut i och med idag, men övningsperioden pågår fram till och med juni.

– Så det kommer komma fler veckor här nu när det skjuts och smäller.

Många som har hört av sig

Johanna Frejme säger att det är många fler än vanligt som har hört av sig under den övningen.

– Det är antagligen på grund av omvärldsläget. De som är vana vid att höra oss är oftast trygga med att vi övar, men de som inte har tänkt på det tidigare kan bli oroliga och undra. Men det här är ju då den övningsverksamheten som vi alltid bedriver. Det är inte extrainsatt, utan det ingår i den ordinarie verksamheten.

Med tanke på omvärldsläget, har ni gått ut med extra information om övningen?

– Dels lägger vi ut på vår Facebooksida när det är övningar och sedan har vi ett rapporteringssystem där vi behöver informera om sådant. Men det vi gör extra är att vi har haft kontakt med några av båtarna ut i till skärgården och funnits på deras informationstavlor och så brukar vi försöka höra av oss till så många medier som möjligt och berätta att vi är där. Och så även det även på informationstavlor och så på öarna.

ANNONS

”Kan tänka mig att man blir jätterädd”

Minna Frisk tänker att det kan vara många som blir oroliga när man hör smällar och skottlossning i fjärran.

– Först tänkte jag att det kanske är någon som försöker få igång sin motorcykel, men sedan efter hand gick det väl upp för mig att det är nån övning. Men det är ju för att jag har bott här hela livet. Jag kan tänka mig att man blir jätterädd som flykting till exempel när det brakar lös.

Var det så du blev orolig själv?

– Nej, inte annat än jag insåg att, nej Hesa Fredrik låter inte och jag sökte då på krigsinformation och militärövningar och lite sådana grejer på nätet, men jag tänkte att det stod ingenting och jag tänkte att det är jättekonstigt. Men samtidigt, om det är hemligt så borde det ju inte väsnas tänkte jag, säger Minna Frisk.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS