Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Helikoptrar sattes in för att vattenbomba branden i skånska Hästveda i Hässleholms kommun som utbröt under tisdagen. Bild: Johan Nilsson/TT
Helikoptrar sattes in för att vattenbomba branden i skånska Hästveda i Hässleholms kommun som utbröt under tisdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Hög brandrisk i Västsverige – helikoptrar placeras ut

Risken för skogsbränder är ovanligt hög i Västra Götaland. Två extra helikoptrar har satts in i Göteborgsområdet, redo att starta om en större brand skulle uppstå.
– De närmaste dagarna ser det riktigt illa ut, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, om brandläget.

Flera bränder har drabbat Sverige under den gångna veckan. Under tisdagseftermiddagen utbröt en skogsbrand utanför Landvetter vid Härryda, som först sent på kvällen var under kontroll.

I Götaland och Svealand är risken för brand just nu extra stor.

– Det är höga brandrisklägen och det flyttar sig uppåt i landet. Till helgen kommer det att bli lite bättre, men nu de närmaste dagarna ser det riktigt illa ut, sade Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, under en pressträff på onsdagen.

Sex extra helikoptrar

Det kritiska läget gör att MSB fattat beslut om att placera ut sex extra beredskapshelikoptrar i områden där brandrisken just nu är som störst: två i Göteborg, två i Växjö och två i Västerås.

En av helikoptrarna står på Landvetter och användes för att vattenbomba över skogsbranden vid Härryda under tisdagen.

– Tanken är att MSB har gjort en upphandling på helikoptrar och att de flyttas runt i Sverige för att täcka det nationella behovet på bästa sätt. Den på Landvetter ska i nuläget stå där i ett dygn, sen fattas ett nytt beslut, säger Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap i Storgöteborg.

MSB beslutar om var helikoptrarna ska placeras.

– Vi nyttjar privata aktörers helikoptrar också, men det kostar ganska mycket pengar, säger Daniel Gillesén.

Ovanligt torrt för säsongen

Vid högsta beredskapsläge ska helikoptrarna kunna vara i luften inom 90 minuter. Möjligheten att sätta in fler helikoptrar har kommit till genom avtal med privata helikopterentreprenörer och MSB räknar med att upp till 30 helikoptrar ska kunna sättas in vid en krissituation.

Att det är så här torrt i markerna vid den här tiden på året är ovanligt.

– Vi ser att vi ligger ungefär tre veckor före motsvarande period förra året. Däremot tror jag att regnet som ska komma till helgen kan få ganska stor effekt, så då kanske vi får ett mer normalt läge, säger Daniel Gillesén.

MSB har även beslutat om en rad åtgärder för att höja beredskapen efter förra sommarens skogsbränder. Förutom helikoptrar ska de bland annat få tillgång till fler fyrhjulingar, fler brandsprutor och möjlighet att ta emot internationell hjälp.

Läs mer: Så ska MSB höja beredskapen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.