Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Hårt tryck på iva – men ingen dramatisk ökning

Avdelningar är fullbelagda och marginalerna är små inom intensivvården. Läget är dock inte så allvarligt som det såg ut på torsdagsförmiddagen. Regionen gick ut med felaktiga siffror.

Enligt Västra Götalandsregionens statistik ökade antalet covid-19-patienter dramatiskt på iva. Mellan onsdag och torsdag hade Sahlgrenska universitetssjukhuset gått från 32 patienter till 43.

Men siffran var felaktig. Regionen fick senare under torsdagen uppdatera till den korrekta siffran: 33.

– Fel siffra låg ute en stund innan det uppmärksammades. Det som står nu är korrekt, säger Maria Winther på Västra Götalandsregionens presstjänst.

Sahlgrenskas presstjänst bekräftar också att den siffran stämmer. Någon riktigt tydlig ökning syns alltså inte på iva ännu.

Oro inför påsk på iva

Däremot är det ändå tydligt att intensivvården är pressad inför påsken.

Marianne Karlsson, huvudskyddsombud för Kommunal på Anopiva (anestesi, operation, intensivvård) på Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar hur läget förvärrats den senaste veckan.

– Vi har fått skicka patienter till resten av regionen sedan förra helgen. Andra har fått ta hand om de patienterna i stället, för vi har inte haft möjlighet, säger hon.

Intensivvårdsavdelningarna på Sahlgrenska har med andra ord varit fullbelagda. Samarbetet om iva-platserna inom regionen har pågått löpande under pandemin, för att kunna jämna ut belastningen mellan sjukhusen.

LÄS MER: Kraftig ökning av antalet coronapatienter i Västra Götaland över helgen

Hårt covid-19-tryck på sjukhuset

Läget inom intensivvården är pressat och trycket har varit högt en längre tid, särskilt sett till bemanningen.

Sjukhusets totala belastning av covid-19 ökar samtidigt snabbt. Bara sedan i fredags har antalet patienter som vårdas med sjukdomen ökat med 30 procent.

Förtydligande: Västra Götalandsregionen gick på torsdagsförmiddagen ut med statistik som inte var korrekt. Den visade att antalet iva-patienter på Sahlgrenska universitetssjukhuset i dag, 1 april, var 43. Det skulle ha motsvarat en ökning med drygt 30 procent mot dagen innan. Senare uppdaterade regionen statistiken till 33 patienter på Sahlgrenskas iva.

LÄS MER: Fler patienter vårdas på Sahlgrenska än när andra coronavågen peakade

LÄS MER: Antalet coronafall ökar kraftigt i Västra Götaland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.