Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunal Västs ordförande Anna Skarsjö har lämnat kontorsstolen för att rycka in på sitt ordinarie jobb på Högsbotorpshemmet. Bild: Anna Skarsjö
Kommunal Västs ordförande Anna Skarsjö har lämnat kontorsstolen för att rycka in på sitt ordinarie jobb på Högsbotorpshemmet. Bild: Anna Skarsjö

Hårt tryck efter personal till stadens äldreomsorg

Anna Skarsjö är ordförande för Kommunal Väst och sitter till vardags på kontoret på i centrala Göteborg. Nu har hon dragit på sig arbetskläder och gått tillbaka till sitt ordinarie jobb på äldreboende – Coronautbrottet har gjort personalbristen inom äldreomsorgen mer akut än vanligt.

I slutet av förra veckan lade Anna Skarsjö upp en selfie på sociala medier, tagen framför en spegel i omklädningsrummet på Högsbotorpshemmet, med en kort bildtext: "Då kör vi!"

– Det är väl självklart att jag också prioriterar om för att kunna hjälpa till, säger hon.

Hon började som timvikarie på Högsbotorphemmet i början av 1990-talet. Utbildade sig till undersköterska och blev fast anställd. Och hon har kvar sin tjänst, även om det har varit fackliga uppdrag på heltid som fyllt arbetsdagarna de senaste åren.

Men nu när läget är som det är slog hon en signal till sin chef för att höra om hon kunde avlasta på något sätt.

– Min chef blev överlycklig och sa "vi behöver alla händer som det ser ut nu", berättar Anna Skarsjö.

Hur mycket är tanken att du ska jobba?

– Jag har ett viktigt uppdrag som avdelningsordförande också, men jag tänker att det går att stuva om och prioritera. Behöver de hjälp så får de det. Jag kan ju gå in på helger och kvällar också.

Är snabbt inne i jobbet

Hon säger att de skissat på ett värsta scenario där 40-50 procent av personalen är borta.

– Då är det klart att jag vill hjälpa till. Något annat är uteslutet när det ser ut som det gör. Jag är en van undersköterska och jobbar på en demensenhet. Jag kan gå in i jobbet rätt snabbt. Det jag behöver är ny medicindelegering och se till att jag kommer in i det hela.

Utbrottet av Coronaepidemin har ökat pressen på stadens äldreomsorg. Carin Bringestedt, sektorschef i stadsdelen Centrum, leder den arbetsgrupp som staden tillsatt för att jobba med personalförsörjningsfrågan i det utsatta läge som råder.

Även i vanliga fall är sjuktalen bland hemtjänstpersonalen höga, omkring 10 procent. Nu är de ännu högre.

– Men det ser väldigt olika ut över staden. Vi har sjuktal på allt mellan 4 och 34 procent i de olika arbetslagen, säger Carin Bringestedt.

Kontakt med hotell

Som en konsekvens av detta har man gått ned på minimibemanning. Arbetsuppgifter som inte är absolut nödvändiga görs inte. Det kan till exempel handla om promenader och viss form av städning.

Eftersom mötesplatser och träffpunkter för äldre stängts ned på grund av smittorisken har man styrt om personal därifrån. Dessutom annonserar man efter timvikarier.

Carin Bringestedt tycker ändå att situationen är under kontroll och hon berättar att staden blivit kontaktad av bland annat hotellkedjor som saknar arbetsuppgifter för stora delar av personalen.

– Vi vill i första hand ha medarbetare på lång sikt, men i det korta perspektivet kan det här var in vinn-vinn-situation. Så vi planerar att köra en light utbildning för att snabbt få in den typen av medarbetare i vår verksamhet.

LÄS MER: Virusutbrottet har förändrat allt för aktiva äldre

LÄS MER: Därför är det viktigt att skydda de äldre från smittan

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.