Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Katten som låg i sängen flög en meter upp i luften, berättar Lena Bengtsson.

Hårt drabbad av åskan

Datorer, tv-apparater och telefoner. Elektronik för tiotusentals kronor förstördes för hushållen utanför Olofstorp när blixten slog ned förra veckan. – Plötsligt bara small det till, säger Lena Bengtsson.

Hon satt och arbetade vid datorn sent i torsdags kväll när den plötsligt slocknade med en hög smäll.

– Katten som låg i sängen flög en meter upp i luften, säger hon.

Hennes man satt i soffan och tittade på tv. Den fortsatte att fungera trots blixtnedslaget, men mycket annat i huset blev förstört.

– Vattenpumpen slutade fungera och faxen är helt utslagen, totalt utbränd, säger hon.

Trots att det var en vecka sedan är blixtnedslaget fortfarande det stora samtalsämnet i grannskapet. De som var utomhus berättar om ett vitt sken över hela nejden, andra minns bara den dånande smällen.

Några har fått all elektronik i hemmet förstörd, andra har klarat sig med en trasig telefon.

Jörgen Larsson hör till dem som drabbats hårdast. Flera datorer, telefoner, spotlights, en värmepump och motorn till garagedörren slogs ut. Han hade precis gått och lagt sig när han hörde den öronbedövande ljudet.

– Det var som om någon sköt utanför fönstret. Frugan drog ur sladdarna till alla telefoner och datorer direkt, men det var försent, säger han.

I trädgården bredvid Jörgens krattar Åke Ledin löv i höstsolen. Han var också hemma och hörde smällen.

– Jag hoppade en halvmeter i soffan. Men vi har klarat oss utan några skador, säger han.

Länsförsäkringar har hittills fått in 21 anmälda skador som orsakats av åska i Göteborg och Bohuslän mellan 5 och 10 oktober. Fyra av dem gäller Olofstorp och Gunnilse och summorna går från 5 000 kronor till 150 000 kronor.

De boende i området är förbryllade över hur vissa hushåll tycks ha klarar blixtnedslaget så bra, medan andra drabbats hårt. Enligt Stefan Karlsson, skadeförebyggare på Länsförsäkringar, finns det ofta en logisk förklaring.

– Olika saker i hemmet kan vara olika känsliga för överspänning. Ju mer avancerad teknik det handlar om desto mer känslig är den, säger han.

I dag är många hushåll mer sårbara för blixtnedslag än tidigare. Fler och större elektroniska apparater har flyttat in i hemmen och uppvärmningen sker på andra sätt.

– Förr var allting mer robust. Man hade oljepanna och vedeldning. Dagens värmepumpar är jättebra när det gäller miljövänligheten, men de klarar inte mycket om blixten slår ner, säger han.

Samma kväll som blixten slog ned i Olofstorp registrerade SMHI omkring 30 blixtrar som gick ner nära marken i Göteborgsområdet. Mest intensivt var det mellan klockan tio på kvällen och midnatt. Meteorologen Alexandra Ohlsson säger att åska och blixtar visserligen är förknippade med sommaren, men att de förekommer även på hösten. Ibland till och med en bit in på vintern. Innan åskan kom på torsdagen hade det regnat under dagen.

– Åskan berodde på att det samlats varmare luft bakom ovädret som kom under dagen. Det är ofta lite varmare temperaturer vid vattnet. Ytan avkyls långsamt vilket gör att kraftiga moln bildas, som får energi av vattnet och bildar en urladdningar i form av blixtar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

I går var det svårt att få fram uppgifter om exakt vad som hänt i Olofstorp. Men enligt Göteborg Energi handlade det om ett blixtnedslag i Vattenfalls regionnät, det vill säga de större ledningarna som leder el från bland annat Ringhals kärnkraftverk. Detta ledde till mindre avbrott även i Göteborg energis nät. Ett kort tag under torsdagskvällen var delar av centrala Göteborg nedsläckta.

– Vi kunde mata på med el från vårt eget system relativt snabbt, så det blev inga större störningar, säger Ann Törnblom, pressansvarig på Göteborg Energi.

En närliggande mobilmast som tillhör Tre slogs också ut tillfälligt av blixtnedslaget.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.