Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hårda tongångar när gruppledarna drabbade samman

Den inledande debatten när budgeten för Göteborg ska klubbas var stundtals hård. Alliansen menar att de rödgröna obstruerar och att budgeten från S, MP och V saknar prioriteringar.

Först upp av gruppledarna var kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Hon inledde med en lägesrapport för staden.

- Det går bra för Göteborg. Nationalekonomer har ett knep att räkna byggkranar för att se hur det står till med ekonomin. Göteborg är fullt av byggkranar och fler ska det bli.

Ann-Sofie Hermansson pratade också om arbetet för mer jämlikhet och vikten av att få ner sjuktalen. Hon följdes av det moderate kommunalrådet Jonas Ransgård, som direkt gick till angrepp mot den rödgröna budgeten. Han menade att den är en förlängning av den politik som förs nationellt och som enligt honom leder till ökat bidragsberoende som inte gör att fler hamnar i arbete.

- Ni höjer skatt och ni höjer bidragen. Men när man hamnat i en isvak behöver man hjälp upp, istället springer ni dit med en varm tröja.

Mycket av debatten handlade också om välfärdsfrågor. Alliansen anklagar de rödgröna för att försöka obstruera och förhala de politiska beslut som inte gått de rödgrönas väg. Främst gäller det lagen om valfrihet (LOV), som ska införas i Göteborg. Orsaken till konflikten är de rödgröna inte har med LOV i sin budget. Ann-Sofie Hermansson svar är att det är upp till de som står bakom förslaget att hitta finansiering till det.

- Frågan har voterats igenom här med minsta möjliga marginal. Jag tycker inte det är orimligt att när man lägger sådana här förslag får man ta ansvar och lägga fram pengarna också, sa hon.

David Lega, kristdemokratiskt kommunalråd, menar att den rödgröna budgeten saknar prioriteringar.

- Prioriteringar är kanske inte roligt men det är rätt. När jag läser budgetförslaget från S, MP och V så läggs pengar på lite allt möjligt, sa han.

Helene Odenjung tog i sitt inlägg upp GP:s serie om hedersvåld. Hon kallar frågan vår tids största jämställdhetsutmaning.

- Detta barbari hör inte hemma i vår stad.

Hon talade också om att fler behöver komma i arbete och att det behövs fler enkla jobb för att det ska bli verklighet.Och hon pekar på att Alliansens budget inriktar sig på välfärdens kärna, och ingenting annat - och riktar skarp kritik mot hur de rödgröna hanterar ekonomin.

Lars Hansson (SD) fokuserade på att prata om trygghet och säkerhet. Fler kameror dygnet runt i Göteborgs alla stadsdelar och fler ordningsvakter är några av de förslag som SD lagt fram. Han menade också att det var dags för skutan Göteborg är på fel kurs och att det behövs en ny besättning och någon annan vid rodret. Repliken för Ann-Sofie Hermansson drog ner skratt i lokalen.

- Lars, this is your captain speaking. Stand by for a safety demonstration.

Vänsterpartiets Daniel Bernmar fokuserade på rättvisefrågor och hann även med att anklaga de borgerliga för att ha skapat ett samhälle där klyftorna växer.

- Vi är i dag det enda land i världen som tillåter lycksökare och riskkapitalister mer rättigheter än de barn som de ska utbilda. Den tidigare borgerliga regeringen har under nästan nio års tid genomfört politik som ökat kommunernas kostnader helt utan att finansiera ökningen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.