Hård vinter för vildsvinen

ANNONS
|

Visserligen har statistiken över viltolyckor lagts om med ett nytt system som började vid årsskiftet, så siffrorna bör tas med en nypa salt, men Sävberger, som är verksamhetsledare på Nationella viltolycksrådet vid RPS, anser ändå att skillnaderna är tillräckligt stora för att visa på att något verkligen har hänt.

2008 blev 2 462 vildsvin påkörda i trafiken i hela landet, i fjol 3 085 – en 25-procentig ökning som följde en flerårig trend. Under årets första sju månader har bara 907 vildsvin kommit i vägen för fordon, under samma period i fjol 1 183 – en 23-procentig minskning.

- Det är svårt att säga vad det beror på, säger Sävberger. Men den hårda vintern var svår för vildsvinen, många dog av svält. På ett ställe hittade man nio döda.

ANNONS

Det tjocka snötäcket tvingade ut mycket vilt på vägarna med olyckor som följd. Vägrenar där snöplogar gjort det mesta av jobbet lockade djuren att söka föda.

- I januari såg vi en väldig topp av viltolyckor totalt, säger Sävberger. Siffrorna var kanske det dubbla mot normalt.

På lite sikt kanske antalet viltolyckor med vildsvin ökar igen. Djuren blir könsmogna redan som ettåringar och kan få tio kultingar åt gången.

I Västsverige har Halland en särställning vad gäller antalet vildsvin. Där fälls tio gånger så många per hektar än i forna grannlänet Södra Älvsborg. Där sker också fler trafikolyckor med vilda svin men också där är trendbrottet tydligt. 2008 blev 28 vildsvin påkörda under årets sju första månader, i fjol 62 och i år 45. Motsvarande siffror för betydligt större Västra Götaland är 13, 27 och 24.

Samtidigt har olyckorna med älgar och rådjur ökat. Hittills i år har 19 228 rådjur och 3 412 älgar blivit påkörda mot 18 421 respektive 2 518 i fjol.

ANNONS