Alla som jobbar med smittsamma, inneliggande patienter kommer få ersättning. Kollegorna på andra avdelningar med covidpatienter blir utan. Arkivbild från IVA på Mölndals sjukhus.
Alla som jobbar med smittsamma, inneliggande patienter kommer få ersättning. Kollegorna på andra avdelningar med covidpatienter blir utan. Arkivbild från IVA på Mölndals sjukhus. Bild: Olof Ohlsson

Hård kritik mot att personal med coronapatienter får extra betalt

Personalen på ambulansen och akuten jobbar med smittsamma covidpatienter varje dag. Ändå blir de utan regionens nya ersättning på 500 kronor per arbetspass.
– Det skapar osämja att några får ersättning och inte andra, säger en sjuksköterska på Sahlgrenska.

ANNONS
|

Igår meddelade regionstyrelsen att alla som jobbar i skyddsutrustning med inneliggande covidpatienter får 500 kronor i extra ersättning per arbetat pass. Ersättningen gäller mellan 1 april och 30 juni. Om man jobbar 20 pass i månaden kan man alltså få omkring 30 000 kronor extra för perioden.

LÄS MER:Personal som hanterar coronapatienter får extra betalt

De som omfattas av ersättningen är såklart nöjda. Men i korridorer och lunchrum på Sahlgrenska pratas det om att det är orättvist att bara vissa får pengar.

"Väldigt orättvis"

Ambulanspersonalen jobbar i frontlinjen mot corona. Iklädda full skyddsutrustning hämtar de smittsamma patienter och kör dem till akutmottagningarna. Ändå får de inget extra betalt.

– Den nya ersättningen upplevs som väldigt orättvis. Vi möter patienter med covid-19 hela tiden. Det är vi som räddar livet på dem, säger en medarbetare på ambulansen som vill vara anonym.

ANNONS

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Ambulanspersonalen får ingen extra ersättning. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Ambulanspersonalen får ingen extra ersättning. Personerna på bilden har ingenting med artikeln att göra. Bild: Robin Aron

Personen menar att det är mer riskfyllt att jobba inom ambulansen än på en intensivvårdsavdelning. På IVA vet personalen vilka patienter som är covidsmittade, men ambulansvårdarna som åker på akuta larm har ofta ingen aning.

Skapar osämja

Ambulanspersonalen lämnar över patienterna till akutmottagningen. Inte heller där får personalen någon ekonomisk ersättning för att arbeta med covidsmittade. Det är först när patienten hamnar på IVA som personalen får extra betalt.

LÄS MER:Här testas allmänheten för corona

En sjuksköterska på en av Sahlgrenskas akutmottagningar säger att personalen på avdelningarna gör ett bra jobb, men att det känns konstigt att hon och hennes kollegor inte får ersättning.

– Vi jobbar också med skyddsutrustning och möter personer med bekräftad smitta. Jag förstår att man måste dra någon slags gräns men det skapar osämja, att några ska få och inte andra.

Facket tycker att fler borde ingå

Ersättningen beräknas kosta regionen 74 miljoner kronor och pengarna ska betalas ut senast i samband med novemberlönen. Anne Karin Höglund, ordförande Vårdförbundet Västra Götaland, är glad över att regionpolitikerna visar uppskattning men tycker att betydligt fler borde omfattas.

– Alla våra medlemmar påverkas av covidvården, både de som är i direkt kontakt med smittade och de andra. Därför tycker vi att alla borde få ta del av ersättningen, säger hon.

Höj vårdlönerna i stället för att dutta med tillfälliga ersättningar, tycker Anne Karin Höglund på Vårdförbundet.
Höj vårdlönerna i stället för att dutta med tillfälliga ersättningar, tycker Anne Karin Höglund på Vårdförbundet. Bild: Sebastian Lamotte

Som exempel tar hon de biomedicinska analytikerna som analyserar alla tester och barnmorskorna som får ställa upp och jobba på andra avdelningar. Vårdförbundet anser att man borde ge vårdpersonalen en generell löneökning i stället för en tillfällig ersättning.

ANNONS

– Om man betalar rimliga löner behöver man inte hålla på att dutta utanför de vanliga lönerevisionerna, säger Anne Karin Höglund.

LÄS MER:Därför är Vänersborg så hårt drabbat av coronaviruset

Alla partier i regionstyrelsen var överens om den extra ersättningen till vårdpersonalen. Styrelseordföranden Johnny Magnusson (M) säger att de var tvungna att dra gränsen någonstans.

– Vi har 45 000 anställda i vården och alla kan inte få bonusen. Därför drog vi gränsen vid de som jobbar långa pass i skyddsutrustning.

Socialdemokraten Helén Eliasson, 1:e vice ordförande, säger att ersättningen inte ska tolkas som att vissa gör ett viktigare jobb än andra.

– För oss är det viktigt att ge extra ersättning för det fantastiska arbetet som alla gör i den direkta covidvården. Alla andra medarbetare gör självklart också ett bra jobb, säger hon.

Helén Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen.
Helén Eliasson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen. Bild: TTELA

Det är av ekonomiska skäl som man bara ger pengar till vissa medarbetare. En prognos visar att regionen beräknas gå med ett underskott på en och en halv miljard kronor under 2020.

– Jag förstår att det finns grupper som är besvikna. Men om vi inte gjort någonting hade vi också fått kritik, säger Helén Eliasson.

Vilka omfattas av ersättningen?

Göteborgs-Posten har försökt sammanställa en lista över alla avdelningar där personalen får ersättning. Enligt Västra Götalands presstjänst är det för tidigt att säga.

"Beslutet togs ju som bekant igår på Regionstyrelsen och tjänstemannasida behöver nu se över hur beslutet ska verkställas" skriver Gabriel Holmqvist på VGR:s presstjänst.

Enligt politikernas beslut omfattas:

• Medarbetare som jobbar eller har jobbat på enheter som behandlar inneliggande smittsamma covid-19-patienter, där det krävs att man bär skyddsutrustning.

• Både ordinarie och extrapass omfattas. Man får ingen ersättning för jour- eller beredskapspass.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS