Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Hånade Vattenspelet avspärrat igen

Många har reagerat på att fontänen vid Götaplatsen återigen ser ut som en byggarbetsplats.

Det är bland annat i gruppen Vad händer i Göteborg som flera uttrycker förvåning över att Vattenspelet är avspärrad. Som GP berättade förra veckan beror det på att det ska byggas om och göras mer trafiksäkert. 

Läs mer: Ytterligare två miljoner på vattenspelet

På måndagen påbörjades arbetet med att göra vattenspelet på nedre Götaplatsen mer trafiksäkert. Vattenspelet på nedre Götaplatsen är därför åter en byggarbetsplats. Fontänerna är avstängda, och de värdar som den senaste tiden hållit platsen under uppsikt och informerat allmänheten om trafiksituationen är borta.


I stället är vattenspelet – beläget på en refug mellan två busskörfält – avspärrat av järnstaket. Där bakom håller kommunens personal och entreprenörer på att lyfta bort stenar, som ska fraktas bort och sågas till för att staketet ska kunna sättas upp.

– Det blir ett mycket diskret staket, som inte kommer synas nedifrån Avenyn, säger Asmir Ljajic, arbetsledare på park- och naturförvaltningen.
Han berättar att det drygt en meter höga glasstaketet bara kommer att täcka sidorna, ut mot busskörfälten, medan kortsidorna fortsatt kommer att vara öppna. Den som vill fotografera Poseidon eller Avenyn med vattenspelet i förgrunden kommer med andra ord ha fri sikt även framöver.

Som GP berättade i förra veckan byggs staketet för att förbättra trafiksäkerheten. Sedan vattenspelet avtäcktes i april har det varit välbesökt, inte minst av barn som badar och leker i vattnet precis intill busskörfälten. Det har också utsatts för en hel del kritik då många har tyckt att pengarna – 30 miljoner för ombyggnaden av Götaplatsen – kunde ha lagts på annat. 

Läs också: Studenter badar i Vattenspelet

Att det dessutom har bedömts som trafikfarligt har hällt ytterligare olja på elden. Det innebär bland annat en kostnad på två miljoner kronor som inte finns med i årets budget. 
– Vi borde ha tänkt på det här från början. Men vi förstod inte hur kul det skulle vara att besöka fontänen. Det har blivit en väldig attraktionskraft, sa Susanne Hultgren , avdelningschef för trafikkontoret till GP.

Kommunen placerade då ut två värdar, som alla dagar i veckan hållit platsen under uppsikt. Men nu är det alltså dags för en mera permanent lösning, som ska förhindra att barn rusar ut framför bussarna.

Göran Ledstedt stannar till utanför Stadsbiblioteket och betraktar det pågående arbetet.

– Det var ju jäkligt svårt att räkna ut att barn skulle vilja leka i vattnet. Det har ju aldrig hänt förut, säger han och skakar på huvudet.
Samtidigt är han tveksam till att stänga in vattenspelet bakom ett glasstaket.

– Nu blir det se men inte röra. Det blir ju fel hur man än gör, säger Göran Ledstedt.


Han får medhåll av Oscar Forsström, som stannar och fotograferar byggarbetsplatsen.

– Jag tycker det här är att lappa och laga, ett sätt att på alla vis försöka rädda prestigen i projektet, säger Oscar Forsström.
Han tycker att arbetet verkar ha skett ogenomtänkt.

– Självklart ska vi rusta upp, men vi måste tänka igenom vad vi ska göra och inte bara göra, säger han.


Läs också: Projektledaren nöjd med vattenspelet

Och på Facebook möts ombyggnaden med stor skepsis. 

"Glasvägg var det ja.. hur många olyckor kommer ske just pga den sen?", undrar en Facebookanvändare. 

"Med tanke på hur glasrutorna i väntkurerna brukar se ut... Hur smart är det att bygga en glasvägg här, för 2 miljoner...?", skriver en annan person. 

Staketet väntas stå klart på fredag. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.