Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håll utkik efter säl i vallgraven

När Johan-Amandus Trens hade picknick i Kungsparken fick han syn på ett litet brunt huvud nere i vallgraven. Det var en säl.

– Jag trodde inte mina ögon, en säl där! Näe, men man blev lite paff kanske. Lite förvånad såklart. Den dök upp precis vid kanalkanten. Sen var den där typ en halvtimme, låg och flöt och hade det gôtt. Det var troligtvis Feskekôrka som lockade, säger Johan-Amandus Trens.

På lördagskvällen hade han och en vän picknick i Kungsparken när de möttes av den ovanliga synen nere i vattnet.

Efter en stund dök en Paddanbåt upp och Johan-Amandus och vännen försökte göra föraren uppmärksam på sälen. Men båten hann passera över den.

– Sälen hann nog dyka ner. Men det är ju ganska grunt där så det var lite kritiskt för sälen då, säger han.

Efter att båten åkt förbi dök det lilla huvudet upp igen.

– Den hade det ganska bra, den verkade väldigt obrydd. Sedan simmade den vidare in mot Kungsportsplatsen, det kanske inte var det allra bästa.

Kennet Lundin är marinbiolog på Naturhistoriska och han blir exalterad när han får höra talas om sälens cityäventyr.

– Kanske luktade det gott där vid Feskekôrka. Det här är verkligen jättekul och spännande. Det är gott om säl längs kusten nu och de börjar dyka upp mer inomskärs. Det är bra vatten i vallgraven och där finns gott om fisk. Jag har gått och väntat på det här, men det är första gången jag hör talas om att det kommit in säl. Jag sätter en femma på att det är en ung knubbsäl. Ungdjuren är lite nyfikna, och gör lite mer vågade saker. Tänk att den tagit sig förbi alla bullrande färjor!

Kennet Lundin tror inte att det är farligt för sälen att vistas i vallgraven.

– Paddanbåten åker inte så fort, så det är nog ingen större fara. Det är farligare längre ut vid älvmynningen, där drar man nog på mer. Och sedan är det i sig inte någon fara att de går upp i brackvatten. Faran är väl vad vi människor kan få för oss. Men sälen kan inte vimsa sig upp i Mölndalsån, den kan bara simma ut igen.

När Kennet Lundin får höra att sälen simmade vidare in mot centrum börjar han tänka på vilka bekantskaper den fortsatta turen kan ha bjudit på.

– Tänk om den skulle stöta på guldkarpen, den är ju väldigt stor. Det skulle kunna bli ett intressant möte!

Läs också: Fisk på villovägar - hamnade i kanalen

Kennet Lundin uppmanar stadens invånare att vara extra uppmärksamma på kanalens djurliv framöver.

– Alla göteborgare bör ha lite extra koll ner i vattnet för att se om något rör sig, och höra av sig till oss på Naturhistoriska i så fall. Det här är kanske något Göteborg & Co borde satsa på: sälsafari inne i stan, säger han och skrattar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.