Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Hätsk stämning vid Folkets demonstration

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

 

Live-published photos and videos via Shootitlive

 

Så här skrev GP några dagar innan demonstrationen:

Det är gruppen "Folkets demonstration" som anordnar en demonstration på Gustav Adolfs torg i Göteborg lördag den 23 april.

Gruppen har sökt och fått demonstrationstillstånd. Enligt polisen är lördagens demonstration en del av en ökad aktivitet från "högersidan".

– Det är mycket nu. Vi har Soldiers of Odin, soppkök som anordnats av Nordiska motståndsrörelsen och inte minst en väldig aktivitet inom sociala medier, säger Fredrik Dahlgren, chef för polisens dialoggrupp i Väst.

Fredrik Dahlgren vill dock inte sätta någon etikett på Folkets demonstration, han kallar dem "högerinriktade".

– Det som utmärker gruppen, om man läser på deras hemsida, är att de arbetar för att regeringen ska avgå, säger Fredrik Dahlgren.

Folkets demonstration uppstod enligt egna uppgifter efter de uppmärksammade morden på Ikea förra sommaren.

– De säger själva att alla är välkomna på deras demonstrationer men att de inte vill att någon skyltar med andra organisationers emblem eller liknande, säger Fredrik Dahlgren.

På nätet i olika forum anklagas Folkets demonstration för att vara högerextrema. Själva skriver de på sin hemsida att de är opolitiska men att "vi vill samla folk som anser att vi behöver en regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare".

Läs också: Arrangör bakom "Folkets demonstration”: Vi är missförstådda

I december anordnade gruppen en liknande manifestation, på samma plats.

– Då kom ett hundratal åhörare och fyra motdemonstranter. Den här gången väntar vi oss en större uppslutning på båda sidor.

Enligt Fredrik Dahlgren förbereder sig polisen inför alla tänkbara händelser. Man kommer att jobba med ett fållsystem där de båda grupperna kommer att hållas på avstånd från varandra.

– Som det ser ut i nuläget bedömer vi inte att det kommer att bli några problem, säger han.

En av de drivande bakom Folkets demonstration är en sverigedemokratisk kommunpolitiker. Enligt tidningen Expo har flera kända högerextremister dykt upp på tidigare demonstrationer.

Vid en demonstration i Stockholm, på Norrmalms torg, i januari ska flera kända personer från den "rasideologiska miljön" ha anslutit. Bland annat nämner Expo personer från Nordisk ungdom, det nedlagda Svenskarnas parti och aktivister från nynazistiska Svenska motståndsrörelsen.

Göteborgspolisen säger sig alltså inte vara oroliga inför lördagens demonstration.

– Vårt fokus kommer att bli att hålla demonstranter och motdemonstranter från varandra, säger Fredrik Dahlgren.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.