Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Härbärge för hemlösa erbjuds ny kajplats

På grund av brobygget har Betelskeppet, ett härbärge för hemlösa, tvingats leta efter en ny kajplats. Strax före jul kom räddningen: Göteborgs stad har anvisat en ny plats i älven där verksamheten kan fortsätta.
– Det var precis det som vi hoppats på, säger Niclas Asteberg, arbetsledare på Betelskeppet.

Enligt honom har Betelskeppet funnits i någon form sedan 1860-talet. Tidigare bestod gästerna av alkoholiserade sjömän som hade missat sina båtar till fjärran länder. Numera är de boende hemlösa, missbrukare, psykiskt sjuka och ensamkommande.

– Vår nuvarande plats i Gullbergsvass har varit väldigt bra. Det är centralt men tillräckligt avsides så att man inte behöver oroa sig för drogförsäljningen i exempelvis Nordstan, säger Niclas Asteberg.

Ny kajplats överklagades

När bygget av nya Hisingsbron inleddes stod det klart att härbärget med sina 45 boendeplatser inte skulle få vara kvar vid Drömmarnas kaj. Sedan dess har de letat efter en annan plats vid älven där de kunde ge samma typ av service.

– Våra hemlösa har varit väldigt oroliga. Det är fullt hos oss varje dag. Vi har blivit erbjudna lokaler i fastigheter men det skulle inte vara lika många platser som nu. Dessutom är det mycket billigare att vara på en pråm vilket har gjort det möjligt att hålla låga priser, säger Niclas Asteberg.

Under 2017 såg det ut att lösa sig för Betelskeppet när de fick ett tidsbegränsat bygglov på Hisingen framför SVT-huset och Semcom. Men Semcom överklagade och fick rätt.

– Det var väldigt tråkigt. De flesta tycker att boenden för hemlösa, psykiskt sjuka och ensamkommande är jättebra, men inte nära sig själva, säger Niclas Asteberg.

"Hoppas det kommer gå vägen"

Strax innan jul dök ett nytt alternativ upp. Göteborgs stad har föreslagit att Betelskeppet ska flytta till en kajplats mellan SVT-huset och Lindholmspiren.

– Det är vi väldigt nöjda med. Det är nära spårvagnar, bussar och båtar, men samtidigt är det ganska avsides och det ska inte vara några stora företag i närheten. Så vi hoppas att det kommer att gå vägen den här gången.

Allt är dock inte klart. Bygglovet måste gå igenom, vatten- och avlopp måste ordnas liksom el- och telenät. Betelskeppet måste flytta senast 2020.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.