Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här vaccineras de första sjukhusanställda i Göteborg

Sjukhusens personal skulle egentligen behöva vänta ett tag till på vaccinet. Men när Västra Götalandsregionen protesterade mot Folkhälsomyndighetens turordning ändrade myndigheten sig. Nu vaccineras de första på Sahlgrenska och först ut är personalen från intensivvården.

Klockan tolv på torsdagen är det dags för det första sticket. Lena Jensen, iva- och narkossjuksköterska samt sektionsledare, är en av de första ur vårdpersonalen på Sahlgrenska universitetssjukhuset som blir vaccinerad mot covid-19.

– Det känns otroligt bra, jag är verkligen glad och oerhört tacksam för att jag har fått det nu. Det kändes faktiskt ingenting, vaccin brukar svida men nu känner jag absolut ingenting, säger hon precis efteråt.

Efter en tids observation får hon gå tillbaka till sitt arbetspass, men snart sitter en annan kollega i stolen och så är vaccinationen igång.

– Det är utmanande och roligt. Det är väldigt hoppfullt att vi nu kommer igång med vaccineringen av vår personal vilket förhoppningsvis underlättar det vår personalsituation framöver och ger en lägre sjuknärvaro, säger Sofia Ekdahl, verksamhetschef för medicin, geriatrik, akutmottagning på Östra sjukhuset.

Det är hennes klinik som har fått uppgiften att bedriva personalvaccineringen på Östra.

– Det är snabba puckar, beskeden kommer med väldigt kort framförhållning så det är en logistisk utmaning. Man ska hitta lokaler, hitta ett sätt att bedriva verksamheten så det fungerar. Och det är många som ska vaccineras på ganska kort tid.

Folkhälsomyndighetens vaccinordning

Det var i slutet av förra året som Folkhälsomyndigheten offentliggjorde vilka grupper som skulle prioriteras när vaccin mot covid-19 blev tillgängligt.

Enligt turordningen skulle dessa grupper prioriteras:

• Personer som bor på särskilda boenden för äldre eller har hemtjänst

• Personal inom äldreomsorg som arbetar nära personer i gruppen ovan

• Nära kontakter till personer i första gruppen

Därefter skulle följande grupp erbjudas vaccin:

• Övrig personal inom hälso- och sjukvård

• Övriga personer som är 70 år och äldre

• Övriga personer i riskgrupper

På Östra sjukhuset har man nu en av flera ”vaccinationsstationer” för vårdpersonal. Bild: Olof Ohlsson
På Östra sjukhuset har man nu en av flera ”vaccinationsstationer” för vårdpersonal. Bild: Olof Ohlsson

VGR ville trotsa turordningen

Dagarna efter jul drog vaccinationen på äldreboenden i Göteborg igång. Personal inom hälso-och sjukvård, bland annat sjukhusanställda, skulle behöva vänta några veckor till.

Men i takt med att smittspridningen ökade i Västra Götaland ökade belastningen på sjukvården. Till slut sa Västra Götalandsregionens styrelseordförande Johnny Magnusson (M) ifrån. Regionen ville att turordningen görs om så viktiga personalgrupper på sjukhusen prioriteras.

– Det skulle bli fruktansvärt om vi får höga sjuktal i den här personalgruppen, sa Johnny Magnusson till GP.

LÄS MER: Regionen kan gå emot Folkhälsomyndigheten – om vaccin till vårdpersonal

Folkhälsomyndigheten svängde i frågan

Han behövde dock inte trotsa Folkhälsomyndighetens turordning. Flera andra regioner i Sverige resonerade likadant som VGR och Folkhälsomyndigheten svängde i frågan.

Myndigheten menade att man kunde göra lokala anpassningar.

”Exempelvis kan regioner behöva tidigarelägga vaccinationer av personal på IVA (intensivvårdsavdelningen)”, skrev Folkhälsomyndigheten.

På hela Sahlgrenska har man identifierat ungefär 3 000 personer som ingår i gruppen som nu ska vaccineras: personal på intensivvårdsavdelningar, akutmottagningar, covidavdelningar, infektionskliniken och ambulans.

På Östra sjukhuset handlar det om runt 1 000 personer.

– All sjukvårdspersonal kommer förr eller senare erbjudas vaccin. Frågan är bara hur lång tid det tar, säger Sofia Ekdahl. Vi har 320 doser fram till måndag, sen har vi inte fått besked hur stor tilldelningen blir så det får vi se.

I en tidigare version av artikeln framgick det att man har identifierat ungefär 5 000 personer som ska vaccineras på Sahlgrenska. Rätt siffra är 3 000.

LÄS MER: Folkhälsomyndigheten: Vårdpersonal kan vaccineras tidigare

LÄS MER: Nu ska vårdpersonal prioriteras i vaccinkön

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.