Här tågar Nördparaden 2023 genom centrala Göteborg

Under lördagen gick den tionde Nördparaden genom centrala Göteborg. Stormtroopers, Pikachus och hundratals andra karaktärer visade upp sig, sjöng och dansade.
– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma nördintresset, säger arrangören Johannes Gustafsson.

ANNONS
|

Paraden gick från Götaplatsen längs Avenyn och avslutades vid Domkyrkan med musik, dans och tävling för bästa utklädnad i olika kategorier. Nördparaden är nämligen en dräktparad där många av deltagarna ägnar sig åt Cosplay och alltså gestaltar olika karaktärer från ett spel, serie eller film.

– Vi kan förvänta oss Star Wars, för Swedish Garrison, som cosplayar för välgörenhet, kommer. Det kommer karaktärer från Mandalorian och säkerligen en hel del Pikachus och någon Super Mario, sa arrangören Johannes Gustafsson när GP pratade med honom på lördagsmorgonen innan tåget hade startat.

Vill uppmärksamma Internationella Nörddagen

Nördparaden har tågat genom Göteborg sedan 2013 – med undantag för de två pandemiåren – på Science Fiction Bokhandelns initiativ. Butiken skulle nämligen flytta för tio år sedan, från Kungsportstorget till nuvarande plats på Kungsgatan, och butikschefen invigde butiken genom en parad från gamla lokalen till nya. Sedan dess har det fortsatt.

ANNONS

– Det här är ett sätt för oss att uppmärksamma nördintresset och kreativiteten. Att visa hur mycket begåvning det finns i vår sektor. Det är fantastiskt att få göra det så publikt också. Jag tror att det blir ett naturligt första steg för många, för normalt sett genomförs cosplayarrangemang i mer ”slutna rum”, på mässor som Comicon till exempel, säger Johannes Gustafsson.

Det är också ett sätt att uppmärksamma Internationella Nörddagen den 25 maj.

Johannes Gustafsson, som är marknadskoordinator på Science Fiction Bokhandeln, är Nördparadens arrangör. ”Det har blivit en årlig tradition som vi har gjort på lite olika sätt. Under pandemin blev det så klart ett fysiskt uppehåll men då genomförde vi det digitalt vilket var uppskattat. Folk fick skicka in bilder på sina cosplays och vi gjorde som ett fotomontage”.
Johannes Gustafsson, som är marknadskoordinator på Science Fiction Bokhandeln, är Nördparadens arrangör. ”Det har blivit en årlig tradition som vi har gjort på lite olika sätt. Under pandemin blev det så klart ett fysiskt uppehåll men då genomförde vi det digitalt vilket var uppskattat. Folk fick skicka in bilder på sina cosplays och vi gjorde som ett fotomontage”. Bild: Henrik Jansson

– Konceptet har vuxit så nu genomför vi parader i alla städer vi har butik i. I år blir det dock bara Göteborg och Malmö eftersom det pågår ombyggnationer på den rutten vi kör i Stockholm, säger Johannes Gustafsson.

Hur ser du själv ut i dag?

– I dag kommer jag faktiskt gå som Science Fiction bokhandels-anställd. Eftersom jag ska se till att allt går som det ska tänker jag ha emblemet på bröstet så det är tydligt vem som är ansvarig. Kanske blir det en cowboy- eller pirathatt.

”Nosar på rekordet”

Förra året hade paraden 800 deltagare i Göteborg. Arrangören hoppades på rekord i år, men när GP ringer upp igen efter paraden är Johannes Gustafsson inte säker.

– Vi har inte fått några tydliga uppgifter från polisen än men vi uppskattar att vi var mellan 800 och 1000 personer. Så vi är uppe och nosar på rekordet, säger han.

ANNONS

Men han är nöjd ändå.

– Det blev väldigt lyckat. Fantastiskt många deltog i dräkttävlingen och jag ser redan fram emot nästa år. Nu när vi klarat tioårsjubileet siktar vi på tjugo.

Vinnarna i dräkttävlingen blev Vattenmelonen för bästa kreativitet, Wario och Waluigi för bästa film, Avatar för bästa fantasy och Anakin Skywalker för bästa rymd.

LÄS MER:Stolta nördar marscherade i Nördparaden längs Avenyn

LÄS MER:Experternas dom: Därför duger inte Avenyn

LÄS MER:Året i bilder – GP-fotografernas bästa foton 2022

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS