Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här stod en gång en porslinsfabrik

Första nybygget i Centrala älvstaden börjar bli klart. Tre mörka huskroppar har vuxit upp vid Lundbyleden.

Decennier har gått sedan tillverkningen upphörde på gamla Porslinsfabriken. Hela området vid Kville fick förfalla och låg sedan öde i många år. Men nu har bostadsbyggandet tagit ordentlig fart.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Tre hus med 133 bostadsrätter börjar bli inflyttningsklara. Ytterligare fyra hus med 132 hyresrätter har nyss påbörjats.

24-åringarna Malin Källman och Leo Sten är bland de första som flyttar in. Katterna gör sig hemtama bland alla flyttkartonger. Hunden tränar på sitt nya hunddagis strax intill.

– Läget här är kanon. Lätt att ta sig överallt med kollektivtrafik och bara fem minuter till stan. Massor av butiker på Backaplan, fyra pizzerior och en vårdcentral i närheten, säger Malin Källman, som studerade på KTH och bodde i en Stockholmsförort förut.

Köksfönstret på sjätte våningen ger utsikt över Hisingen med Kville och Backaplan nära inpå. Balkongen finns på den tysta och soligaste sidan, in mot gården.

– Det ska bli intressant att se hur stan växer. Vi har försökt läsa allt om Östra Kvillebäcken, Backaplan och Frihamnen. Hoppas det kommer upp innan den här lägenheten är för liten och vi flyttar härifrån, säger Leo Sten.

Gynnsamt ränteläge

Han studerar på Chalmers och har tidigare bott i en nybyggd studentbostad, 25 kvm för 4 229 kronor per månad i Johanneberg. Minst 15 minuter med buss till stan.

Insatsen för bostadsrätten på 65 kvm var nästan 1,7 miljoner kronor. Månadsavgiften är 3 500 kronor. Men med dagens låga ränta behöver de bara betala 6 000 kronor totalt per månad.

– Vi kunde fått en större lägenhet för samma peng i förorten. Men har vi tur får vi igen insats och ränta när vi säljer, och i så fall har vi bott billigt, säger Malin och Leo.

Det är tvärtyst inne i lägenheten, men desto ljudligare strax utanför. Trafiken på Lundbyleden brusar, godståg dundrar på Hamnbanan, byggkranar surrar och pålar bankas med ett rytmiskt ljud ner i leran intill.

Totalt över 500 lägenheter

Ödetomten efter gamla Porslinsfabriken kommer totalt att få över 500 lägenheter innan området är färdigbyggt.

Dagspriserna ligger mellan 6 000 och 10 000 kronor lägre per kvadratmeter jämfört med nya bostadsrätter på Västra Eriksberg.

– Vi höll på lite för länge att bygga till folk med ganska mycket pengar. Här producerar vi till vanliga människor. Priset blir ett helt annat en bit från älven, säger Mikael Larsson, säljchef på Peab.

Kanske är det priset, kanske det centrala läget, som lockar ovanligt många yngre personer och andra generationens invandrare.

Drygt hundra hushåll har bokat lägenhet i denna del av nya Centrala älvstaden. Bland dem finns cirka 15 barn, men bara ett fåtal personer som fyllt 60 år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.