Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här slår superblixten ned – rakt i älven

Under måndagsmorgonen vaknade göteborgarna upp till ett brakande åskoväder. Frida Siekkinen, 35, fångade en av de kraftfullare blixtarna på film.
– Jag tog fram mobilen när jag lärde min son hur man räknar ut hur nära åskan är, men den här gången behövde vi inte räkna, säger Frida.

Efter den senaste tidens soliga vårväder vaknade göteborgarna under måndagen upp till ett massivt åsk- och regnoväder. När blixtarna och åskan dundrade på tänkte Frida Siekkinen, 35, att det kunde vara ett bra tillfälle att lära sin nioårige son hur man listar ut hur nära åskan är, genom att räkna sekunder mellan blixt och efterföljande smäll.

Efter att hon först snabbt såg skenet från en av blixtarna tog hon fram sin mobiltelefon i hopp om att få nästa på bild – och det fick hon ...

– Jag hoppades på att kanske få med en liten skymt av en blixt, men nu blev det någon helt annat. Det small till ordentligt och kom som en riktig överraskning trots att vi väntade på en blixt, säger hon.

Lektionen kom av sig

Från sitt vardagsfönster i Masthugget såg hon hur jätteblixten slog ner rakt i älven i höjd med Lindholmspiren, vilket också GöteborgDirekt skrivit om under måndagen.

Frida berättar att hon och sonen blev så tagna att de glömde bort den pågående lektionen.

– Fast nu behövde vi ju inte räkna, den här gången kunde vi ju se var blixten slog ner.

Frida berättar att hon alltid fascinerats av åskan. På frågan om jätteblixten fått intresset att smitta av sig på sonen svarar hon:

– Ja, kanske, men förhoppningsvis också för matematik, skrattar hon.

Slog ner nära Älvsnabben

På Fridas film ser man också hur blixten slår ner i närheten av Älvsnabben, båten som kör kollektivtrafikresenärer mellan Stenpiren och Lindholmen.

– Den var inte så långt bort, konstaterar Frida.

Blixten som slog ner i älven var en av 120 i Göteborgsområdet under måndagsmorgonen, enligt Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

– Mellan ungefär klockan 7.00 och 8.30, hade vi 120 nedslag i Göteborgsområdet, säger Per Holmberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.