Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Här slår ordningsvakten ung kille med batong

En vakt bröt benet vid ett bråk i Nordstan i tisdags. Tre pojkar greps efter bråket och Securitas kallar det för den värsta incidenten de har haft. Nu kan GP publicera en film från händelsen som visar hur en vakt upprepade gånger slår en ung kille med batong. – Vakten hade inte behövt slå så mycket, det var lite äckligt faktiskt, säger ett vittne.

 

GP har pratat med en 17-åring och ett förbipasserande vittne som var med när slagsmål bröt ut i Nordstan på tisdagen. 17-åringen berättar hur han satt i trätrappan och pratade med sina vänner. De var ungefär tio personer, samtliga i samma ålder. Alla var ensamkommande från Syrien, enligt 17-åringen.

– Vi satt där eftersom det är en offentlig plats, helt enkelt. Vi hade inte gjort någonting. Jag skulle så gärna vilja veta varför vakten kom fram till just oss. Det satt massa andra personer där också, säger han och berättar att ingen av kompisarna har en sådan hemmiljö att det passar att ta dit hela kompisgänget. Därför träffades de i Nordstan.

LÄS MER: Misshandel mot ordningsvakt vid Nordstan

Enligt ett förbipasserande vittne satt pojkarna och skojade högljutt med varandra. En vakt bad dem att gå ner från trappen. Nästan alla gjorde som vakterna sa, men några av dem ville inte lyda. 

GP kan nu publicera delar ur en över två minuter lång film som visar händelseförloppet. Filmen börjar med att två vakter försöker få tre pojkar att kliva ner från trappen. Fyra vakter hjälps därefter åt att föra in två pojkar i parkeringsgaraget. Pojkarna stretar emot och försöker komma loss. När fler vakter strömmar till utbryter slagsmål. En tredje ung kille går fram till en vakt som står med utsträckt batong och skriker ”Slå mig! Slå mig!” En av de två unga männen fortsätter göra motstånd när fyra vakter försöker hålla fast honom. En vakt bryter benet i tumultet.

Flera vakter slog med batong

– Han ramlade, men jag tror att den andra vakten kanske uppfattade det som att killen bröt benet på honom. Efter det blev hans blick svart och han började slå killen med sin batong. Killen gjorde ingenting då. Han bara sa åt dem att lägga av, säger det förbipasserande vittnet.

Han berättar också att två andra vakter sedan slog killen med batonger och har visat bilder på detta för GP. 

– Hade killarna gjort som vakterna sa från början så hade det här aldrig hänt. Men samtidigt var killens enda brott att han satt där och var gapig. Jag tycker det var onödigt av vakterna. Vakten hade inte behövt slå så mycket, det var lite äckligt faktiskt. 

17-åringen berättar att han var väldigt rädd under händelsen och att han inte vill vistas i Nordstan efter det inträffade. Han säger att vakterna var aggressiva.

– Vi satt bara där, säger han.

Allvarligaste incidenten

Vakten som skadades är anställd vid Securitas, vars pressansvarige Ronny Fredriksson också har sett filmen.

– Det började som en avvisning som först gick ganska lugnt till, men som sedan mötte viss aggressivitet. Då fattade ordningsvakten beslut om att en kille skulle gripas, och man kan se på filmen hur ett gäng andra människor hakar på. Det blir ett "fritagningsförsök" av killen och situationen blev väldigt tumultartad, säger Fredriksson och fortsätter:

– Vi har inte tidigare haft någon så här allvarlig incident med så många inblandade. Några av hans kollegor blev lite chockade. Jag tror att det beror på att deras arbetskamrat ligger där och har ganska svåra smärtor som de inte vet vad de berodde på, säger Fredriksson och fortsätter:

– Man kan reagera på att de expanderbara batongerna används i viss omfattning.

Kan ni i nuläget säga om övervåld har använts?

– Nej, det är svårt att bilda sig en uppfattning bara utifrån filmen, men vi samtalar även med berörda. Vi kan inte säga att det begåtts några direkta fel i nuläget, men en utredning kommer att ske. Det är alltid olyckligt när det blir den här typen av våld, och förhoppningsvis blir det inte mer av det här. Men det finns vissa spänningar i Nordstan. 

Vad rör det sig om för spänningar i Nordstan?

– Det blir någon sorts spänningar där vissa personer inte finner sig i att ordningsvakter och väktare gör sitt jobb, och att man markerar mot dem. 

Oklart varför avvisningen skedde

Fredriksson säger att han i nuläget inte vet varför avvisningen skedde från första början, men ämnar försöka få fram mer information om det.

Även Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Väst, har tagit del av filmen. 

– Det ser inte bra ut men vi har ju inte hela bilden här. Den här personen gör motstånd och då kan man alltid använda mer våld inom vissa ramar. Att en av väktarna bryter benet gör att våldsspiralen trappas upp, säger Fuxborg.

– Man ser att det är en hätsk stämning och när man bär uniform är man alltid en måltavla. Men vi vet inte heller vad som har föranlett detta, vad som har hänt före gripandet. 

– Väktarna har kontaktat polisen föredömligt nog och detta ska utredas vidare. Då tittar man naturligtvis också på huruvida det förekommit övervåld, säger Fuxborg.

De tre pojkarna anhölls efter gripandet men släpptes sedan. Brottsrubriceringen har nu ändrats från främjande av flykt, upplopp och grovt våld mot tjänsteman till att de tre pojkarna nu enbart är misstänkta för våldsamt motstånd. Någon anmälan mot väktarna har i nuläget inte inkommit till polisen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.