Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Här slår insatsstyrkan till i Göteborg

Under tullens tillslag mot en lägenhet i Masthugget tidigare i veckan hittades extremt farligt material. På onsdagen slog insatsstyrkan till mot lägenheten. Jouråklagaren har bekräftat att man hittade explosiva varor. Nu sitter två personer anhållna misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet.

Polisen i Göteborg var under onsdagskvällen ute på en större insats i Masthugget i Göteborg.
Men enligt uppgifter till GP startade ärendet redan tidigare i påskveckan med att tullkriminalen gjorde ett oannonserat tillslag mot en lägenhet i Masthugget. En större mängd beslag gjordes och materialet plockades därefter med till tullens lokaler.

Väl där tillkallades polisens bombtekniker och då konstaterades snabbt att delar av godset var extremt farligt att handskas med. 

Mycket lättexplosivt sprängämne

Det rör sig, enligt vad GP erfar, om ett mycket lättexplosivt, känsligt och oberäkneligt sprängämne, som dessutom beskrivs som väldigt enkelt att tillverka själv.
I övrigt påträffades även tändhattar och krut.
Jouråklagare Jonas Almström vill inte gå in på vad det handlar om för varor utan kommenterar bara uppgift om att det hittats explosiva varit varor i lägenheten.
– Jag kan bekräfta det, säger han.

Två anhållna

Efter upptäckten av den högexplosiva substansen anlitades den så kallade insatsstyrkan in för att gripa de som förmodades vara ägarna till materialet. Det var det som skedde under onsdagskvällen.
– Jag kan varken bekräfta eller dementera det du säger.  Det är åklagaren som styr informationen i det här fallet, säger kommissarie Peter Kron på polisen i Storgöteborg.

Två män, släkt med varandra, sitter nu anhållna. De misstänks för försök till allmänfarlig vårdslöshet, grovt brott. 
De båda är mellan 30 och 35 år gamla. Ingen av dem är skrivna på den adress där de greps. 
Ingen av männen har gjort särskilt tydliga avtryck i belastningsregistret under de senaste åren. 

"Smuggelrelaterat"

Kammaråklagare Håkan Johansson leder förundersökningen kring den misstänkta brottsligheten:
– Det är riktigt att tullen gjorde en husrannsakan i måndag. Varför de hade intresse av de här individerna vet jag inte. Förmodligen något smugglingsrelaterat. Då upptäcktes visst intressant gods, som man tog med sig. Den äldre av de nu anhållna uppehöll sig i bostaden, kommenterar åklagaren.

Enligt Ingela Östmark, biträdande chef på Tullverket i Göteborg, var hennes grupp på plats med anledning av ett antal postförsändelser till adressen som misstänktes innehålla narkotika.
– Väl där observerades föremål som kunde antas vara explosiva. En viss del plockades med och överlämnades till polisen. Precis som brukligt i den här typen av ärenden, berättar Östmark.

Bombgruppens analys av det beslagtagna gav alltså upphov till stor oro. 
Två dygn senare skickades den regionala insatsstyrkan till Masthugget för att beslagta resten.
– Ytterligare gods hämtades in igår. Dessutom greps de två männen. Enligt min uppfattning har de oaktsamt hanterat sprängmedel.

Inte "en fabrik"

Har det funnits fara för tredje man, de boende i närområdet?
– Ja, det ligger som en del i den aktuella brottsrubriceringen, grov allmänfarlig vårdslöshet, svarar Håkan Johansson.

Rör det sig om stora mängder?
– Svårt för mig att bedöma. Jag vet heller inte kraften i sprängmedlen. Men jag hörde någon som pratade om ”en fabrik”, och så mycket är det inte.

Enligt åklagaren finns det ingen koppling mellan männen och gängbrottslighet eller politiska extremistgrupper.
– Ingen av de anhållna är i någon större omfattning känd av de rättsvårdande myndigheterna. Inte så vitt jag vet just nu i alla fall, konstaterar Håkan Johansson.
I inledande förhören har de två bröderna, båda födda på 80-talet, förnekat brott.

"Känslig karaktär"

Under onsdagskvällen, i samband med insatsstyrkans insats var man mycket förtegen kring vad som gjordes, samtidigt sade man att den har varit av känslig karaktär. 

– Vi är där för en hämtning på uppdrag av en åklagare. Jag kan inte säga något mer alls om det här. Det kan äventyra hela utredningen och säkerheten för vår personal och allmänheten, sa då Stefan Gustafsson, presstalesperson i Region Väst. 

Även räddningstjänsten var under kvällen på plats för att bistå i insatsen. 

– Vi har varit med på plats för att stötta polisen i insatsen, berättade en larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten i Storgöteborg. 

Insatsstyrkan var på plats 

Under insatsen stod flera polisbussar inklusive fordon från polisens insatsstyrka parkerade dolda i ett parkeringshus i närheten av adressen där personerna hämtades.

En polisman vid platsen bekräftade för GP att polisens insatsstyrka deltog i operationen. Poliser med hjälmar och förstärkningsvapen syntes gå in och ut från parkeringshuset via en trappa inne i byggnaden.

– Jag kan bekräfta att insatsstyrkan deltar, i övrigt får informationen gå via presstalesmannen så att informationen kommer ut via rätt kanaler, uppgav polismannen.

Åklagare leder undersökning

Vid 21-tiden kunde polisen meddela att insatsen var avslutad. 

– Det är åklagaren som leder den, vi har inget som vi kan gå ut med. Insatsen är avslutad, men inte förundersökningen, sa då Stefan Gustafsson. 

Trots det var det vid 22-tiden fortfarande en omfattande polisnärvaro vid en innergård i området. GP:s reporter på plats kunde samtidigt konstatera att en bostad inne i det berörda lägenhetshuset hade spärrats av och undersöktes av polisen.

Boende: "Hänt saker konstant" 

En boende i bostadsområdet berättar för GP att det har varit flera insatser i området den senaste tiden.

– Tullen var här i förrgår med en lastbil. Det stod Tull på deras tröjor svarar en boende på frågan över hon kan vara säker på att det var Tullpersonal.

Hon berättar att hon flyttade till området i somras.

– Sedan jag flyttade hit har det hänt saker konstant. Polisen har varit här minst var tredje vecka.

Flera personer ska höras

Enligt polisen har ett flertal personer hämtats in i samband med insatsen. 

– De ska höras enligt beslut av åklagare, i övrigt kan vi inte säga någonting, säger Stefan Gustafsson.  

Åklagarmyndigheten bekräftade polisens uppgifter sent på onsdagskvällen. 

– Det pågår en husrannsakan för närvarande och det kommer att genomföras ett antal förhör, utgången av det går inte säga just nu, sa Karin Rosander vid Åklagarmyndighetens pressjour på onsdagskvällen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.