Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här skolas morgondagens dansare

Dansare är ett yrke – som kan ta dig ut i världen. För att bli riktigt skicklig krävs att man börjar i unga år. Och snart är det uttagning till Svenska balettskolan i Göteborg.

Till pianoackompanjemang visar nio små unga ballerinor upp en enastående kroppskontroll när de stretchande sträcker händerna mot tårna. I en annan sal dansar åttondeklassare dansar modern dans och gör synkroniserade hopp i luften.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När Svenska balettskolan vid Selma Lagerlöfs torg bjuder in till öppet hus för att visa upp sin utbildning, är det lätt att komma att tänka på tv-serien Fame. Drömmar, musik, rytmkänsla och fysisk träning.

- Svenska balettskolan är en grundskola som utbildar elitdansare, som sedan kan gå vidare till gymnasiet. Den har gamla anor från Stora teaterns balettelevskola, säger rektorn Niklas Helleren.

En av skolans mest kända tidigare elever är Oscarsnominerade Alicia Vikander, som finns på en stor bild på väggen. Disciplinen hon lärde sig här, har hon haft nytta av i hela karriären, har hon berättat.

Just nu går här 68 elever från 4 till 9 klass. Men det finns plats för 115, och måndagen den 1 februari är det sista ansökningsdag för nästa termin och skolan är full av föräldrar och barn som vill veta mer.

- Jag kanske ska börja här. Jag gillar balett och showdans och har dansat sedan jag var fyra år, säger Tindra Holmström, 9 år.

Några elever som redan varit med ett tag är Tara Skoglund, 13, Elin Skoglund, 12, Lovisa Wepplinger, 15 och Elias Holm, 15. Alla har dansat sedan barnsben, och ville förena sin kärlek till dans med skolgången. Även fast skoldagarna slutar vid 17-tiden, och sedan är det läxläsning därpå.

- Jag har alltid velat dansa. Det är som en vanlig skola förutom att vi har block med dans antingen på förmiddagen eller eftermiddagen, säger Elin Skoglund.

Samma kärlek till dansen känner Elias Holm, som vill gå vidare med balettgymnasium och sedan ut i världen.

För att få börja på Svenska balettskolan krävs det att man har talangen och fysiken för att klara av det. Och det avgör en åttamannajury.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.