Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Förlossningsflytt. Efter år av diskussioner har SU:s styrelse beslutat att flytta dagens förlossningsvård i Mölndal för att koncentrera den till Östra.

Här ska alla Göteborgare födas i framtiden

All förlossningsvård i Göteborgsregionen ska koncentreras till Östra sjukhuset och den nuvarande förlossningsvården vid Mölndals sjukhus läggs ned helt.

Det beskedet fick vårdpersonalen vid förlossningsenheten på Mölndals sjukhus i måndags när SU:s ledning informerade om beslutet att förändra strukturen vid de tre sjukhusen Sahlgrenska, Östra och Mölndal.

Beslutet att stänga förlossningsenheten vid Mölndals sjukhus har enligt ledningen fattats av flera skäl. Dels anser SU att riskerna med transporter av för tidigt födda barn som behöver snabb vård är en riskfaktor, då det finns risker med att transportera barn i ambulanser till Östra där specialistvården finns samlad. Inte minst är trafiksituationen i Göteborg en onödig riskfaktor i högtrafiktid.

Till detta kommer också att lokalerna i Mölndal anses nedslitna och behöver dessutom utnyttjas för annan verksamhet i framtiden. Den tredje faktorn är att regionen och därmed SU har en strategi att man skall specialisera de olika sjukhusen i högre utsträckning än idag.

– Vi har en tanke att vi skall specialisera sjukhusen mer och allt kan inte göras överallt. Vi går mot fler specialiserade enheter där hög kompetens finns. I Mölndal är just tanken att rörelseorganens sjukdomar skall samlas, säger regionrådet Jonas Andersson (L), ordförande i regionens sjukvårdsstyrelse.

Tidigare försök att minska eller avveckla förlossningsverksamheten i Mölndal har mötts av kraftiga protester från såväl patienter som personal. Men läkare, barnmorskor och annan vårdpersonal, ett drygt hundratal, skall enligt planerna fortsätta sitt arbete på SU Östra.

– Det har varit en jobbig tid för personalen i Mölndal. De har vetat att de ska flytta, men inte när, säger Carina Dereus från Vårdförbundet och fackligt ombud för område 1 där förlossningen ingår.

Än finns ingen detaljerad tidsplan. Ett årtal som tidigare nämnts är tidigast 2018, men flytten kan också komma att ske senare då den kräver både lokaler och noggrann planering.

– Vi kommer att få en mer koncentrerad vård, men det är klart, för föräldrarna minskar ju möjligheten att välja var man vill föda, säger Carina Dereus.

Istället för att ha kvar förlossningsenheten på Mölndal skall nu sjukhuset bli ett centralsjukhus inom SU för rörelseorganens sjukdomar, bland annat ortopedi men även proteskirurgi och annan vård som har kopplingar till ortopedin.

Tre andra sjukhus i Västra Götalandsregionen, NÄL i Trollhättan, Borås och Kärnsjukhuset i Skövde kommer fortsatt att ha kvar sina förlossningsavdelningar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.