Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här ska 35 personer i utanförskap få praktik

35 personer som står långt ifrån arbetsmarknaden ska erbjudas praktik – i Frölunda Torg. Köpcentrumet är först ut i Sverige med att satsa på pilotprojektet CentrumAkademin. – Vi ser det här som en möjlighet dels att hjälpa de som bor i vårt område att komma in i arbetslivet, men också för våra butiker att hitta framtida arbetskraft, säger David Schongin, Frölunda Torgs centrumchef.

Frölunda Torg är fylld med butiker – och därmed fylld med potentiella arbetstillfällen. Nu står 35 praktikplatser i köpcentrumet redo för att fyllas med personal, och det är personer som står långt ifrån arbetsmarknaden som är aktuella för att söka.  

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det vi gör är att erbjuda validerade praktikplatser till arbetssökande personer. Praktikplatserna ger en arbetssökande en möjlighet att få bevis på att man har utfört olika arbetsuppgifter och har kompetens på att utföra dem, säger David Schongin. 

Två personer har redan startat sin praktik och fyra personer har sin första dag på praktikplatsen nästa vecka. Praktikperioderna är mellan en och tre månader. 

LÄS MER: Ankica fick praktik – efter sju år som arbetslös

Möjlighet för butikerna att hitta arbetskraft

– Vi ser det här som en möjlighet dels att hjälpa de som bor i vårt område och som är långt ifrån arbetsmarknaden att komma in i arbetslivet, men också för våra butiker att hitta framtida arbetskraft. Ambitionen är att de ska erbjudas jobb efter praktiken, säger David Schongin. 

Projektet heter CentrumAkademin och är ett samarbete mellan bland annat Kompetenscenter Göteborgs Stad, Arbetsförmedlingen och Frölunda Torg, som drivs av Skandia Fastigheter. 

–  Det är en suverän idé. Frölunda Torg har många butiker vilket innebär mycket jobb. Det ökar möjligheterna för arbetssökande att få arbetserfarenheter, säger Martina Löfås, vid Kompetenscenter Centrum/Väst. 

Hoppas att fler ska ta initiativ 

Kompetenscentrum Väst har flera olika verksamheter för att få in personer på arbetsmarknaden. Men enligt Martina Löfås välkomnar de att fler företag själva tar liknande initiativ. 

– Vi ser det som en stor tillgång. Det är bra att man tar socialt ansvar och ger folk möjligheter att få arbetserfarenhet, säger hon. 

Skandia Fastigheter driver, förutom Frölunda Torg, ett flertal köpcentrum i Sverige. David Schongin hoppas att andra köpcentrum inom Skandia Fastigheter ska få möjlighet att följa samma exempel.

– Det är vår förhoppning. Det här ett pilotprojekt och vi och våra samarbetspartners gemensamma förhoppning är att pilotprojektet fungerar så bra som vi har hoppats, säger David Schongin. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.