Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
STOR SHOW. GP:s fyrverkerigeneral Martin Hildberg laddar för GP:s tradtionsenliga nyårsfyrverkeri som går av stapeln på nyårsafton vid 17.00.

Här ser du GP:s nyårsfyrverkeri från första parkett

Ett glittrande guldregn blandat med blått. Det blir ett av många inslag när GP, än en gång, bjuder på traditionsenligt nyårsfyrverkeri. Vid 17.00 på nyårsafton smäller det rejält vid Göteborgsoperan i centrala Göteborg! - Vi kör 742 enskilda pjäser och antalet effekter som avlossas är över 2 000, säger fyrverkerigeneral Martin Hildeberg.

Sedan tidigt 1980-tal har GP bjudit på glittrande nyårsfyrverkeri över centrala Göteborg. I kväll är det dags igen – med pompa och ståt.

- Första GP-fyrverkeriet avfyrades 1982 i samband med tidningens 125-årsjubileum, berättar Martin Hildeberg, ägare av Göteborgs fyrverkerifabrik och som har designat nyårsfyrverkeriet sedan 1996.

Hur laddar ni inför årets upplaga?

- Vi har laddat upp ordentligt på sedvanligt sätt och tittat tillbaka på tidigare fyrverkerier för att kunna variera oss.

- Och med tanke på vilka dimmiga upplevelser några av senaste årens fyrverkerier varit kommer vi lägga in några lägre partier i årets fyrverkeri. De briserar på cirka 50 till 60 meters höjd till skillnad från huvuddelen som gör det på mellan 80 och 300 meter.

- Men just nu ser de ju inte ut att behövas, tillägger fyrverkerigeneralen.

Hur många pjäser blir det?

- 742 enskilda pjäser, varav en del innehåller många skott. Antalet effekter som avlossas är över 2 000.

Vad innebär det i kilo?

- Om jag gör ett överslag - cirka 500 kilo.

- Det handlar om en stor etablering. Utrustningen som används under fyrverkeriet exempelvis kräver två stora lastbilslass.

Så var ser du fyrverkerispektaklet bäst? Ett par tips är: På själva Göta Älvbron eller "Hisingsbron" i folkmun, vid Göteborgsoperan, området kring nya simbassängen på Norra Älvstranden, eller hamnstråket omkring kasinot – är riktigt bra för att se den spektakulära showen. Men vid bra väder – och det ska det bli enligt SMHI blir det ingen dimma eller regn under torsdagseftermiddagen, vilket bör leda till god sikt – kan du se fyrverkeriet på långt håll. Exempelvis i Brämaregården runt Kvilletorget, uppe i Masthugget runt Masthuggskyrkan och längs Eriksbergskajen som förvisso kan vara en blåsig plats att stå på, men som ger en mäktig vy över både hamninloppet i staden och fyrverkeriet inåt staden.

Blir det några nyheter i år?

- Ja, bland annat en ny, förbättrad version med Flower Brocade, ett glittrande guldregn blandat med blått.

- Pastellfärger som citrongul, turkos och rosa är ganska trendigt nu och det förekommer också en del sådant i år.

Vad gör du efter sista knallen?

- Vi river och packar ner utrustningen ganska fort. Jag är hemma igen vid åttatiden och firar en ganska vanlig nyårsafton. Bortsett från att jag är nykter, håller mig i skinnet och är mer nervös än andra eftersom jag ansvarar för ytterligare 17 fyrverkerier runt om i landet. Jag talar en del i telefon under kvällen.

Blir det något privat fyrverkeri?

- Något litet brukar det bli eftersom grannarna förväntar sig det.

Hur många sådana går det på det cirka 10 minuter långa GP-fyrverkeriet?

- Flera hundra.

Många är kritiska till fyrverkerier, både ur miljö- och säkerhetsaspekten. Vad säger du om det?

- De 500 kilo som ingår i GP:s nyårsfyrverkeri är en droppe i havet jämfört med vad göteborgarna i övrigt skickar iväg. Och skulle det inte finnas skulle de skjuta ännu mer. Så jag anser att det ger både miljö- och säkerhetsfördelar.

- Tidigare kunde fyrverkerierna bland annat innehålla bly, kvicksilver och hexaklorbensen. Med dagens pjäser får inte innehålla några farliga ämnen. Kemikalieinspektionen har kontrollerat oss och man fann inga förbjudna ämnen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.