Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här säljs svenska läkemedlet – på knarksajt

Det marknadsförs av ett Göteborgsbaserat läkemedelsföretag och används i vården för smärtbehandling. Här säljs det – på en svensk knarksajt.

GP har de senaste dagarna berättat om den olagliga handeln med narkotiska läkemedel som blir allt vanligare. Det vittnar både missbrukare, poliser och beslagsstatistik om. Vi har också berättat om gatulangningen i Göteborg, telefonnätverken och direktförsäljningen via Facebook. Men ett stort problem är också knarkhandeln på nätet och via postorder.

GP har undersökt de svenska knarksajterna. Här hittar vi alla möjliga narkotiska preparat som Tramadol, Kodein, och Ksalol. Mycket kommer ursprungligen från utlandet, men det förekommer också annonser med svenskspråkiga läkemedelsförpackningar. På en av sajterna hittar vi en annons för Oxycontin, ett morfinliknande preparat som används vid smärtbehandling.

GPTV: Här säljs svenska läkemedlet – på knarksajt

I annonsen visas bilder på flera askar och butiken tar 400 kronor per tablett som ligger på 80 milligram. I annonsen betonar försäljarna att det rör sig om svenska piller. ”Från Svenska Mundipharma” står det bredvid.

Vid beställningar och kontakt med kunder använder butiken tjänsten Countermail där all kommunikation sker krypterat. GP valde att kontakta butiken och fråga var läkemedlen kom ifrån. Vi fick svar efter bara en dryg timme.
”Vi är själva köpt dom i Sverige, dessa säljs i svenska apotek och Mundipharma är ett svenskt företag, vi har inte fått en enda klagomål på dessa” skriver försäljaren i ett mejl till oss och säger sedan att man kan beställa max 10 tabletter åt gången till en kostnad av 4 000 kronor.

Mundipharma AB är ett läkemedelsbolag som marknadsför och distribuerar läkemedel över hela världen. Huvudkontoret ligger i Göteborg.
Trots att Oxycontin bara fås ut via recept i Sverige, är det just företagets svenska tablettförpackningar som säljs på knarksajten som GP varit i kontakt med.
Men när GP når Mundipharma som tillverkar tabletterna säger man att man inte känner till försäljningen.

Läs också: Langaren Tobias: Så säljs knarket i Göteborg

– Vi ser väldigt allvarligt på om våra mediciner säljs på svarta marknaden. Det här är mediciner som är till för patienter med svåra smärtor och vi kommer givetvis att kontakta polisen, säger Mundipharmas Nordenchef Anders Fogstrup till GP.
Han kan inte svara på hur läkemedlet har hamnat på knarksajten, men säger att det garanterat inte har stulits från något av företagets lager.
– Vi förvarar alla våra opioidläkemedel på anläggningar med maximal säkerhet och detta lager ska vi ha fullständig koll på. Jag kan säga med säkerhet att dessa piller inte kommer direkt från oss. Men det som kan ha hänt är att läkare skrivit ut detta till patienter som av okända orsaker sedan säljer det vidare på sådana här sajter, säger Anders Fogstrup.

Läs också: Kraftig ökning av dödsfallen

Mundipharma AB är i dag en stor aktör när det gäller sponsrade utbildningar och arrangerar bland annat kurser i smärtbehandling för läkare och sjuksköterskor över hela landet. I utbildningarna ingår bland annat att lära sig vilka läkemedel som ska skrivas ut i olika scenarier – till exempel oxycontin vid svår cancersmärta.
Bland Mundipharmas kunder finns Sahlgrenska som köpt utbildningar och tjänster för hundratusentals kronor.
När ni utbildar läkare, ingår det att tala om risker för att läkemedel läcker ut om man skriver ut för mycket till exempel?
– När vi utbildar vårdpersonal i smärtbehandling så gör vi det alltid utifrån de indikationer som finns, säger Anders Fogstrup på Mundipharma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.