Här protesterar föräldrar mot skolvalet

De vittnar om barn som rycks upp från sina klasskompisar och hamnar på skolor på andra sidan staden. Med hjälp av nallar och till toner av Laleh kräver nu föräldrarna att barnen får en trygg skolplats.
– Vi vill ge politikerna en spark i baken så att de snabbt löser detta, lägger de pengar som behövs, och tar tillbaka barnen dit där de hör hemma, säger Marie Ivarsson, en av initiativtagarna till nallemanifestationen.

ANNONS
|

Kritiken mot skolvalet i Göteborg är varit massiv. Barn har placerats långt från skolan, eller utan trygg skolväg, en del har inte fått något av sina fem önskemål och andra rycks upp från sina klasskompisar.

Nära 1000 överklaganden har strömmat in till grundskoleförvaltningen och på tisdagseftermiddagen hölls en manifestation med nallar i långa rader utanför förvaltningen.

Nallarna som samlats in representerar barnens rätt till en trygg plats i skolan.

LÄS MER:Här är barnen som drabbas av det havererade skolvalet i Göteborg

LÄS MER:Föräldrar går samman efter kaotiska skolvalet i Göteborg

Ställer politikerna till svars

Marie Ivarsson, en av initiativtagarna till manifestationen, säger att de i första hand riktar sig till politikerna som de menar behöver lägga pengar på att ta fram de skolplatser som behövs.

ANNONS

– Det är de som sitter på pengarna. De måste ta hänsyn till barnen, säger hon.

Marie Ivarsson är en av initiativtagarna till nallemanifestationen.
Marie Ivarsson är en av initiativtagarna till nallemanifestationen. Bild: Privat

Hon berättar om fall där klasslistor delas ut inför nästa årskurs till alla i klassen utan en elev som inte får gå vidare till högstadiet tillsammans med de andra.

– En enda stackare sitter där med en klump i magen och vet att den hamnar någon helt annanstans i andra änden av staden.

Skiljs från bästisen

Hon har själv en son som inte får gå tillsammans med sina förskolekompisar och som blir utan sin bästa kompis när han nu börjar förskoleklass. På skolan de sökt men inte fått plats på går även hans storasyster.

– Han känner ingen där. Det handlar ju om trygghet. På min sons förskola har femårsgruppen fått förbereda sig tillsammans för att börja skolan. Men han hamnar någon annanstans.

Flera ur grundskoleförvaltningens ledning kom ut för att möta upp föräldrarna och svara på frågor och berätta om vilka åtgärder de tar till för att lösa situationen.

Förvaltningen ser just nu över placeringarna och en del av placeringarna ändras.

– Vi ser just nu över placeringarna. Vi förstår att det finns de som känner sig otrygga, säger Nils Kaiser, tillförordnad chef för myndighetsavdelningen.

ANNONS

LÄS MER:Här konfronterar förtvivlade föräldrarna skolledningen

LÄS MER:Massiv kritik mot skolvalet i Göteborg: "Fullständigt haveri"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS