Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Här planeras 440 nya lägenheter

Halvcentral genomfartsgata förtätas för att bli ett levande stråk.

Totalt 440 nya lägenheter planeras runt och ovanpå de tre långa, höga bostadshusen från 1960-talet vid Prästgårdsängen längs Danska Vägen i Örgryte.

Kommunen vill tillåta dels fyra, fem nya hus i vardera änden av området, dels två höga punkthus i 15-talet våningar mellan dagens tre stora huskroppar.

LÄS MER: Det ska byggas för 1 000 miljarder kronor i Göteborg

Dessutom föreslås att en och en halv till två våningar byggs till ovanpå dagens hus. Bilden visar förslaget sett från söder. 

Vid korsningen med Prästgårdsgatan föreslås bankhuset rivas och att platsen i stället byggs om till ett torg. Mot Danska Vägen föreslås byggnaderna få verksamhetslokaler i bottenvåningen.

LÄS MER: Se filmen där Göteborg växer

Stadsbyggnadskontoret sammanfattar förslaget så här:

"Den föreslagna bebyggelsen är utformad och placerad för att inte konkurrera med den ursprungliga planformen. (Stadsdelen) Lunden är ett område som byggts under flera epoker med flera olika byggnadsstilar och den föreslagna bebyggelsen bidrar till att 'knyta ihop' de olika byggnadsstilarna och 'läka' stadsrummet."

LÄS MER: Byggboom i Göteborg - här ska staden växa

Vidare skriver stadsbyggnadskontoret:

"Den enformiga betongfasaden mot Danska Vägen bryts upp. De tillförda byggnadsvolymerna och dess innehåll ändrar den idag monotona vägen till ett levande och aktivt stråk".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.