Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Här lyser tusentals facklor upp Göteborg – hedrar Backabrandens offer

På minnesdagen för Backabranden gick ett fackeltåg genom Göteborgsmörkret. Tusentals brinnande ljuspunkter fördes genom stan för att hedra brandens offer – 20 år efter katastrofen.

Det har gått exakt 20 år sedan 63 ungdomar miste livet och hundratals skadades i Backabranden 29 oktober 1998. På minnesdagen trotsade närmare 3 000 göteborgare den isande kylan och regnet, tände facklor till minnet av sina nära och kära och vandrade vägen från Gustav Adolfs Torg över Götaälvbron till brandlokalen på Herkulesgatan.

Längst fram i tåget gick anhöriga, bland dem familjen Morales, som förlorade sin dotter Yesemin den fruktansvärda kvällen för 20 år sedan.

Vid deras sida fanns förre justitieminister Thomas Bodström, som kommit till Göteborg för att delta i minnesceremonin. På den tiden var han målsägarbiträde och företrädde en stod del av de anhöriga i den påföljande rättegången och gav röst åt de drabbade.

Klockan 23.42 under måndagskvällen hålls en tyst minut. Det var vid det klockslaget som det första larmsamtalet om branden inkom till SOS.

Läs även: 33 bilder vi aldrig glömmer från Backabranden

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.