Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Här lovar polisen att ingripa oftare

…Under 2017 ska polisen öka sin närvaro runt Nordstan och Järntorget – Andra Långgatan och göra minst sju större narkotikainsatser i krogmiljö.

Lagom till jul får folket i stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné ett löfte.

– Detta är något vi ska göra utöver det vi redan gör. Vi har mer resurser till detta, säger Helene Ramsmo som är så kallad kommunpolis för stadsdelen Centrum.
Det handlar rent formellt om det som polis och kommuner kallar medborgarlöften. 
Det börjar med att polisen och kommunen först fångar in vad folk som bor och verkar i kommunen, eller en del av den, vill att dessa myndigheter ska prioritera. Sedan presenteras dessa insatser i form av ett medborgarlöfte.

I Göteborg var turen nu kommen till stadsdelarna Centrum och Majorna-Linné. 
Där lovar Lokalpolisområde Göteborg city, med 255 poliser varav är 60 utredare, därför bland annat följande nästa år:
• Att förstärka närvaron i centrala stan på fredags- och lördagskvällar.
• Att vid minst hundra tillfällen öka närvaron i området Kanaltorget (vid Lilla Bommen)-östra och västra Nordstan- Brunnsparken.
• Att minst 15 kvällar och nätter fotpatrullera i områdena Järntorget-Andra Långgatan i Linné och Karl-Johans torg i Majorna.
• Att göra sammanlagt minst sju större riktade insatser mot narkotikabrottsligheten utomhus och på krogar.

Samtidigt ska socialsekreterare jobba ihop med polisen i de aktuella områdena. Stadsdelsförvaltningarna ska också genomföra trygghetsvandringar för att identifiera och åtgärda otrygga miljöer och faktorer samt öka den drogförebyggande informationen till unga, föräldrar, föreningar och de kommunanställda själva.
– Drygt 80 procent av medborgarna i Centrum och Majorna-Linné svarar att de känner sig trygga. Men de känner sig inte lika trygga överallt. I Majorna-Linné är de mest otrygga platserna Järntorget, Andra Långgatan och Karl Johans torg, säger Hans Gren, kommunpolis i Majorna-Linné.
Anders Börjesson, chef för lokalpolisområdet Göteborg city, fyller i:
– Vi ser ett oerhört tydligt intresse från medborgarna att se fler poliser ute på gatorna och vi ska försöka att vara mer i Majorna-Linné, trots att centrum tar så mycket resurser.

Narkotikan pekas ut som ett stort problem.
– Narkotikan drar med sig annan brottslighet. Många av de som säljer narkotika är beväpnade. Och om det är ok att sälja droger på Andra Långgatan då blir det också lättare möjligt att råna och stjäla, säger polisen Daniel Bengtsson som också var med när Medborgarlöftet presenterades.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.