Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Här kan du fira midsommar

Under fredagen är det dags för det traditionella midsommarfirandet, det ska dansas kring midsommarstången, det ska sjungas små grodorna, det ska lekas lekar, det ska ätas sill och det ska regna. GPTV sänder direkt från firandet i Trädgårdsföreningen.

Nu är det dags igen att plocka fram leklusten och fila på dansstegen. Det är midsommarafton och det innebär dans kring midsommarstången, dags att hoppa och sjunga "små grodorna" och kanske få slå grannen i "hoppa säck". Midsommarstången ska kläs och blomkransar ska bindas, färskpotatisen ska kokas och regnstället ska fram. För regna ska det i Västsverige. Enligt Maria Jönsson meteorolog på Foreca kommer ihållande regn dra in vid lunchtid som sen drar österut. Framåt tidig kväll börjar regnet lämna kustbandet och det ihållande regnet drar bort, men det kan fortfarande komma skurar.

Kan prognosen ändras?
– Den kan ändras, men då handlar det mer om när regnet kommer, inte om det kommer, säger Maria Jönsson.

Här kan man fira

För de som trotsar regnet finns det flera traditionella midsommarfiranden i och runt Göteborg att vara med på. 
I Slottsskogen drar firandet igång klockan 16 med dans, sång och lekar kring midsommartången som står nedanför Björngårdsvillan. Det blir även folkdansuppvisning av Västanvinds folkdanslag. 

Klockan 12 reser man midsommarstången i Krokängsparken, Lundby. Sen blir den dans kring stången, underhållning av Spökligan och det blir tävlingar.
På Blå Stället, Angereds torg kan man börja klockan 12 med att binda sin midsommarkrans, sen blir det dans och lekar kring midsommarstången. Det bjuds även på saft och bullar.

I skärgården finns det fler möjligheter till firande

På Hyppeln i norra skärgården börjar man klockan 09.30 vid Bödeboa, då blir det lövskärning och lövning av stången. Sen börjar firandet på fotbollsplanen klockan 15. Det kommer att finnas en fiskdamm, bollplank, café och ett chokladhjul. Klockan 16 är det dags att resa midsommarstången sen blir det dans kring stången. Firandet fortsätter även från klockan 15 på midsommardagen, då bland annat med ett ankrace.

För de som önskar fira midsommar i Bergsjön finns det möjlighet från klockan 10 på Galaxen. Då får alla vara med och klä midsommarstången. Sen blir det dans och ringlekar runt den. De kommer även att finnas möjlighet att åka häst och vagn och ponnyridning.
Liseberg, Gunnebo slott, Tjolöholms slott och Trädgårdsföreningen erbjuder även midsommarfirande på midsommaraftonen. 

Dröm om kärleken

På väg hem från midsommarfirandet kan de som vill drömma om sin blivande kärlek plocka sju sorters blommor under tystnad. Dessa ska sedan läggas under huvudkudden på natten, detta enligt en gammal tradition. Om sen drömprinsen eller drömprinsessan visar sig i drömmen vet vi på midsommardagen. 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.