Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT Bild: Gorm, Kallestad
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix / TT Bild: Gorm, Kallestad

Här kan du fira jul gemensamt med andra

Julbord, gudstjänst och gratis bio. För den som av olika anledningar inte firar jul hemma med familjen finns en hel del aktiviteter att välja på.

Julen beskrivs ofta som en familjehögtid. Men för den som varken har familj eller vänner kan dagarna kring den 24 december upplevas som väldigt ensamma. Därför är det tur att det finns många andra aktiviteter runtom i stan.

Stadsmissionens julfirande i Johanneskyrkan i Masthugget är Göteborgs största öppna julfirande.

Vi dukar upp till långbord i hela kyrkan och bjuder på mat och godis. Det brukar vara fullt av glädje. Förra året hade vi sammanlagt 2000 personer under jul och nyår som kom och åt och hade trevligt, säger Malin Lernfelt, kommunikatör på Stadsmissionen.

Firandet i Johanneskyrkan är öppet för alla och engagerar varje år ett stort antal volontärer.

Det blir alla möjliga sorts människor. Det kan till exempel vara de som inte har så mycket pengar att köpa mat för och det kan vara de som inte har någon att fira med. Det blir alltid en jättefin gemenskap och fantastisk stämning.

En klassisk gudstjänst kan vara ett annat alternativ för den som vill komma i stämning tillsammans med andra människor. Julottor, midnattsmässor och andra gudstjänster anordnas på flera ställen. Domkyrkan har även öppet mellan mässorna för den som bara vill komma in i värmen en stund.

För den som av olika anledningar inte vill ha ett traditionellt julfirande kan ett biobesök på Hagabion vara ett alternativ. Biografen har öppet under större delen av julafton och visar film både för barn och vuxna.

Nedan ser du ett urval av alla aktiviteter som händer i Göteborg under julen.

Gemensamt Kalle Anka-tittande

På julafton klockan 12-16 bjuds det på mat och gemensamt Kalle Anka-tittande i Kålltorps fritidsgård. Arrangörer är Örgryte-Härlanda stadsdelsförvaltning i samarbete med Föreningsrådet. Anmälan senast 18 december.

Julbord i Johanneskyrkan

I Johanneskyrkan bjuds det på julbord på julafton, juldagen och annandagen. Maten serveras klockan 12.00-16.00 och därefter bjuds det på godis. Ingen föranmälan krävs.

Ljusinstallation i Slottsskogen

I backen upp mot Naturhistoriska museet pågår en ljusinstallation på temat exotiska fåglar. Installationen är en del av den större ljusutställningen Light som är skapad av den brittiske ljusdesignern Bruce Munro.

Julfest på Pustervik

"En Anständig Jul" anordnas på Pustervik på julafton mellan klockan 12.00 och 20.00. Det bjuds på mat från klockan 14.00, samt dryck, kläder, hygienartiklar, livemusik och gemenskap. Firandet är alkoholfritt och till för alla. Allting är gratis och maten skänks från restauranger och grossister. Arrangemanget är ett ideellt samarbete mellan En Anständig Jul, Pustervik, och Truckstop Alaska och deras samarbetspartners ETC Göteborg och Music Against Violence. Ingen föranmälan.

Lyssna på julberättelser

I Oscar Fredriks kyrka är det samling vid krubban på julafton klockan 11.00. Då blir det julberättelser och musik. Aktiviteten är främst riktad till barn men alla är välkomna.

Gå på gratis bio

Hagabion har öppet mellan klockan 12.00 och 20.00. Bland annat visas filmerna Sameblod, Clash och barnfilmen Tänk om. Kvällen avslutas med en visning av Karl Bertil Jonsons julafton.

Julotta och midnattsmässa

För den morgonpigga är det julotta klockan 8.00 i Oscar Fredriks kyrka. På julaftonskvällen klockan 23.00 är det midnattsmässa med musik i Oscar Fredriks kyrka och i Masthuggskyrkan.

Besök domkyrkan

Domkyrkan ordnar allmänna samlingar på julafton klockan 8.00, 17.00 och 23.00, men kyrkan är även öppen mellan dessa tider för den som vill komma in och värma sig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.