Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Här kan du förtidsrösta i Göteborg

I dag öppnar förtidsröstningen och inför det har GP gjort en sammanställning av var din närmsta lokal ligger.
– Vi kommer att ha minst 33 platser att rösta vid, säger valchefen Bill Werngren.

Förtidsröstning infördes i samband med valet 2006 och har blivit allt mer vanligt med tiden. Vid förra valet valde strax över 40 procent av göteborgarna att förtidsrösta.

I dag, den 22 augusti, startar förtidsröstningen och i samband med det slår 28 lokaler upp sina dörrar.

Lokalen i Nordstan flyttas

Den kanske mest populära av dem, lokalen i Nordstan, omlokaliserar i år.

I stället för att vara mitt i köpcentrumet som tidigare år har man i stället valt att placera den nordliga sidan i riktning mot Göteborgsoperan.

– Tidigare har vi varit i mitten av Nordstan, men nu kommer vi att hålla till i en gammal butikslokal i stället, säger Bill Werngren, chef på valkansliet.

I våras vädjade stadsdelsnämnderna Västra Hisingen, Östra Göteborg och Angered om fler förtidsröstningslokaler för att öka valdeltagandet i områdena.

Därför tillkommer fem ytterligare vallokaler under vecka 35. Men lokalerna kommer bara att hålla öppet två timmar om dagen, varannan dag på förmiddagen och eftermiddagen.

"Svårt att vara nöjd"

Jahja Zeqiraj (-), ordförande i SDN Västra Hisingen är kritisk.

– Självklart är det svårt att vara nöjd med två timmar om dagen, det är i kortaste laget. Vilka är det egentligen som ska hinna med att rösta här? Jag är nöjd att de har tagit fram de här lokalerna, men det är ett steg framåt och två steg bakåt, säger han.

Bill Werngren förklarar att de extrainsatta lokalerna kom till på grund av ett politiskt beslut som togs väldigt sent. Därför har valkansliet skyndsamt fått skaka fram resurser för att få till lokaler utöver de ordinarie.

– Det här är inga ordinarie lokaler, utan det är en lösning som vi har fått ta fram under står brådska och mycket stress, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.