Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Munskydd rekommenderas  i kollektivtrafiken. Bilden togs vid uppmaningen i januari. Bild: Olof Ohlsson
Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken. Bilden togs vid uppmaningen i januari. Bild: Olof Ohlsson

Här kan du få gratis munskydd

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken.
Här kan du få ett gratis från Västtrafik.

Folkhälsomyndigheten rekommenderade på tisdagseftermiddagen åter munskydd för den som åker kollektivt – i synnerhet om man åker i rusningstid när många ska till och från skola och jobb. Rådet riktas till alla som är födda 2004 och tidigare.

På onsdagsmorgonen var det dock inte många resenärer i Göteborg som hörsammat rekommendationen – antalet med munskydd var lätt räknat.

LÄS MER: Nya restriktioner i dag – det här gäller

Folkhälsomyndigheten uppmanar därför företag som bedriver kollektivtrafik att tillhandahålla munskydd till de resenärer som inte haft möjlighet att ha med sig eget.

”Man kanske har glömt”

Precis som förra vintern delar Västtrafik ut gratis munskydd i sina butiker.

– I första hand är det resenärens ansvar att ha med sig munskydd, men vi tillhandahåller vid behov. Det kanske är så att man glömt sitt munskydd och då kan man få ett av oss, säger Ellen Pileblad, kommunikatör vid Västtrafik.

Munskyddet som är gratis kan man få i de butiker som Västtrafik har i regionen – i Göteborg är det de totalt sex butikerna vid Drottningtorget, Nils Ericsonplatsen, i Frölunda, Gamlestaden, Angered och i butiken vid Korsvägen.

Är det inte enklare att dela ut munskydd på vagnen eller i bussen?

– Vi har kommit fram till att det blir svårt att administrera det på ett säkert och effektivt sätt, säger Ellen Pileblad.

Hur menar ni då?

– Att ha munskydden liggandes i en låda fungerar nog inte praktiskt och vi har inte möjlighet att ha personal som delar ut munskydd i fordonen, säger hon.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Bild: Duygu Getiren/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Bild: Duygu Getiren/TT

Tegnells tips

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell är dock avstånd mer effektivt än munskydd.

– Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta, säger han i en kommentar.

På sin hemsida uppmanar myndigheten reseföretagen att informera sina resenärer om att ha munskydd – men också berätta hur de bör bäras.

Företagen rekommenderas också att planera för hur använda munskydd ska tas om hand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.