Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Här kör den sista spårvagnen över Götaälvbron

Med den nya Hisingsbron invigd har Götaälvbron redan stängt för biltrafik. På lördagsmorgonen körde också de allra sista spårvagnarna över den gamla bron.

Tidigt på lördagsmorgonen, runt 05-tiden, passerade de sista spårvagnarna över Götaälvbron. Strax efter 04 körde en näst intill tom vagn över mot Hisingen, och någon gång före 05 kom 6:an åt andra hållet – den sista spårvagnen i tjänst att passera över bron, berättar frilansfotografen Anders Wester som hade klivit upp tidigt för att dokumentera ögonblicket.

– Jag bor i närheten med utsikt över bron så jag tänkte att jag skulle kunna fota hemifrån. Men jag tog mod till mig och gav mig ut. Det var med visst vemod som man såg detta, säger han.

LÄS MER: Då slutar spårvagnarna köra till och från Hisingen

LÄS MER: Paret var först över bron – från varsitt håll

Folk ombord spårvagnen som tog bilder

– Den sista vagnen, 6:an med nummer 363, följdes av en liten vagn från Ringlinien. Den sista vagnen från Ringlinien stannade uppe på bron, där de gick ut och hade någon liten ceremoni. De var väl kvar där uppe i kanske fem, sex minuter och så åkte de vidare. Och sen var sagan slut, säger Anders Wester.

LÄS MER: Så kommer rivningen av Götaälvbron att gå till

LÄS MER: Nu har de sista bilarna rullat över Göta älvbron

Han uppger att det var en del människor ombord på 6:ans spårvagn – och några av dem såg ut att vara där just för att få uppleva det historiska ögonblicket.

– Den näst sista vagnen var nästan tom, men på den allra sista var det lite folk. Det var nog några som var på väg till arbete eller så som satt där, men det var också en del som stod och fotade lite. Så man kan ju tänka sig att det var några som var där just för att de ville åka med den sista vagnen, säger Anders Wester.

LÄS MER: Därför har Hisingsbron fastnat flera gånger efter invigningen

Spårvagnsföraren: ”Historiskt”

Spårvagnsföraren till den sista vagnen, som har jobbat på Göteborgs Spårvägar i nästan 40 år, beskrev känslan inför den sista turen över bron:

– Det känns lite spännande, och jag tyckte det var lite historiskt att det är just jag efter så många år, säger han i en intervju med P4 Göteborg.

Till och med den 16 augusti kommer spårvagnstrafiken till och från Hisingen ersättas med bussar, fram till att Hisingsbron är helt färdigställd och redo för spårvagnarna. Rivningen av Götaälvsbron beräknas vara färdig först efter sommaren 2022.

Hisingsbron öppnade för cykel-, gång-, bil- och busstrafik den nionde maj.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.