Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/3

Här hoppas utrikes födda få en jobbchans

Flera hundra personer besökte Opportunity Day på Clarion Hotel Post i går. – Jag är glatt överraskad, här är en härlig stämning och här finns fantastiska kompetenser, säger Sam Vive på Lernia.

På Clarion Hotel Post minglades det för fullt i går, när det var dags för den första Opportunity Day, Göteborgs nya arena för jobb och integration. Där träffades arbetssökande och olika företag som önskar anställa. 25 företag fanns på plats, bland andra Lindex, Skanska, Scandic och Condeco och de sökte bland annat elektriker, målare, cykelbud, webbutvecklare, inköpare och svetsare.
I en lokal satt flera rekryterare och intervjuar arbetssökande. Griselda Hallulli är utbildad ingenjör sedan två år tillbaka och har bland annat varit utbytesstudent i Thailand och Mexiko. Hon hade precis träffat Johanna Schäfer på Skanska.


Hur känns det att vara här?
– Det kändes jättebra, jag har varit arbetslös sedan april, har bland annat varit hos Manpower och det har inte gett något, berättar Griselda Hallulli.


Även Johanna Schäfer från Skanska var positiv till Opportunity Day.
– Jag blev positivt överraskad, det är mycket folk, bra cv, bra folk som frågar mycket och vi har haft kö till vår monter säger hon.


Aruna Kumaresan kom till Sverige från Indien för två år sedan och pratade arbete med Sam Vive på Lernia. Hon söker jobb som ingenjör, ekonomiassistent och inom administration. Jobb som hon har erfarenhet av från Indien.
– Det känns bra att få träffa flera företag på samma ställe, säger hon.


Sam Vive berättar att det är svårt att nå den här gruppen, bara 2 av 20 har registrerat sitt cv hos Lernia.
– Så det här är ett bra sätt för oss att nå ut, säger han.


Opportunity Day är ett projekt som Helena Lindahl tagit initiativ till. För tre och ett halvt år sedan sprang hon på ”Aboud” från Syrien. Han var ekonom men under sina år i Sverige hade han bara haft 3 veckors praktik, inget fast jobb. Det mötet gav Helena Lindahl inspirationen till att starta Opportunity Day.
Planen är att arrangemanget skall återkomma varje år.


– Målet är att öppna upp arbetsplatserna för utrikesfödda, för det är sådant slöseri med kompetens, säger Helena Lindahl.
– Det är så häftigt att se vad som händer med en människa som får ett jobb. Det är inkörsporten till nästan allt i vårt samhälle.
Vad är din förhoppning med den här dagen?
– Att vi har med oss nya argument, påverka hur vi tänker, att vi börjar prata med varandra och att många har fått jobb, säger Helena Lindahl.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.