Här hittar Torslandabon Andreas en uggla i kaminen

Ugglor? I kaminen?
Ja, det är faktiskt vanligare än man kan tro. En som nyss råkade ut för överraskningsbesöket var Torslandabon Andreas Ramström, som efter en resa kom hem till ett vilddjur i sin eldstad.
– Det var helt surrealistiskt – att se en uggla i sin eldstad, säger han.

ANNONS
|

Det var i söndags som det dramatiska mötet mellan människa och natur inträffade i ett bostadsområde i Torslanda.

Nyss hemkommen från en familjeresa till alperna stod Andreas Ramström, 48, i hemmet för att packa upp alla väskor. Efter nästan två timmar av idogt uppackande unnade han sig en rast på soffan, och hörde då något märkligt inifrån skorstensgången.

– Det lät som om något sprang där inne. Så jag öppnade kaminen, och då såg jag att det låg fjädrar där, säger Andreas Ramström.

”Helt surrealistiskt”

Men helt oförberedd var han inte – Andreas Ramström har länge vetat om att ugglor kan vandra ner i skorstenar och har själv haft ett fågelskydd på plats.

ANNONS

Likväl hade kattugglan tagit sig in, och han befarade att den hade farit illa.

– Jag gick och sa till familjen att det tyvärr satt en uggla i skorstenen, vilket dessutom kändes lite extra tufft eftersom det är min dotters favoritdjur.

– Precis när jag berättat för dem började den hoa där inne, och det lät så hemskt. Den lät verkligen ensam, fortsätter Andreas Ramström.

Andreas Ramström, 48 år.
Andreas Ramström, 48 år. Bild: Privat

Han kände direkt att han behövde göra något, och monterade därför ner spjället för att frigöra lite plats åt ugglan. För att den skulle kunna se lite bättre lät han det också vara tänt i vardagsrummet när han gick för att lägga sig.

– Men bara tio minuter efter att vi lagt oss var det ett jäkla liv där ute. Sen satt den där bakom glasdörrarna i kaminen. Det var helt surrealistiskt – att se en uggla i sin eldstad!

Fågelfarbrorn: ”Måste saneras”

”Halvt i panik” komponerade han ett inlägg i den lokala Facebookgruppen ”Grannar i Torslanda” och inom kort dök en herre vid namn Bertil ner i hans inkorg för att erbjuda sin hjälp. Andreas Ramström tackade och tog emot, och tillsammans lyckades de föra över ugglan – som i Facebookinlägget kom att kallas Houdini – till en låda.

ANNONS

– Den var inte aggressiv och Bertil tog den med van hand. Jag kan bara konstatera att jag är jätteglad att jag inte försökte själv, för då hade jag haft en sotig uggla som flugit runt hemma.

Väl i lådan skjutsades ugglan till Fågelcentralen för omhändertagande, något ”Fågelfarbrorn” Staffan Müller vid BirdLife Sverige tycker var klokt.

– När de har varit i skorstenar så måste de saneras. Annars kan fjäderdräkten bli fet och oljig, vilket gör att regnvatten inte kan rinna av.

Enligt honom är det naturligt att ugglor misstar skorstenar för potentiella bon, eftersom de liknar trädhåligheterna de normalt söker sig till.

Skulle något liknande drabba andra är är det bäst att vara försiktig, eftersom kattugglans klor kan vara sylvassa.

– En ugglas klor kan lätt gå genom en hand. Så arbetshandskar på, och sen är det bra om den förvaras mörkt för att lugna den, eller inlindad i exempelvis en filt så att den håller sig stilla, säger Staffan Müller.

Uppmanar att se över fågelskyddet

Andreas Ramström berättar att han nu kommer att se över sitt skadade fågelskydd, och uppmanar alla med skorstenar att göra detsamma.

– Det blir min lärdom, att kolla varje år så att det sitter på bra. För oss kommer det ett gäng redan imorgon och monterar ett nytt på vår skorsten.

ANNONS

GP har utan framgång sökt Fågelcentralen för en uppdatering om kattugglans mående. Andreas Ramström har inte heller hört något, men hoppas att hans nya fågelvän snart ska bli utskriven – och återförenad med dess sambo.

– Jag har hört hur dess käresta ropat alldeles ensam där ute i skogen. Men jag tror att ugglan kommer ut snart, den var förvisso jättesotig men hade inga riktiga skador.

LÄS MER:Udda väderfenomenet – regnar fisk

LÄS MER:Bortflugen papegoja fastnade i träd i Landala

LÄS MER:Havsfåglar hotade av värmeböljor

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS