Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Här har jag dansat många gånger"

Liseberg fyllde 90 år. Det firade stadens 90-åringar med bubbel, kaffe och tårta. – Här har jag dansat många gånger i mina dagar, må du tro, berättar en av hedersgästerna.

Exakt 90 år efter att Liseberg slog upp grindarna för första gången vällde det in 90-åringar genom huvudentrén. Många av herrarna var uppklädda i hatt, rock och kavaj. Damerna hade fixat håret och tagit på sig finkläderna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På gatan stod taxibilarna på rad och inne i Lisebergs huvudrestaurang förvandlades barnvagnsparkeringen i foajén till en rullatorparkering.

Dagen till ära hade totalt 320 av Göteborgs 90-åringar tackat ja till att fira nöjesparkens 90-årsjubileum. Och alla fick ta med sig varsin vän.

– Jag blev jätteglad när jag fick min inbjudan. Det är ett kul initiativ, säger Kerstin Bengtsson som åt tårta och drack kaffe tillsammans med sonen Jahn Caminjo.

I champagneglas serverades också Pommac, som hade sin storhetstid under 1923, samma år som parken öppnade.

90-åriga Gudrun Holmseth har många minnen från Liseberg. Här har hon dansat ringlekar som barn och gått på många konserter genom åren, berättar hon. Jämngamla Ewa Johansson har också dansat flitigt, framför allt under tonårstiden.

– Och jag dansar fortfarande! säger Ewa Johansson.

En annan 90-åring, Maria Sandberg, besökte Liseberg redan samma år som nöjesparken öppnade. Hon föddes på sommaren, och kort därpå fick hon se Liseberg från barnvagnen.

Bland alla 90-åringar och deras vänner fanns också en 94-åring. Anneta Hallbäck hade blivit specialinbjuden till jubileet eftersom hon är en av få som har kvar ett säsongskort från öppningsåret 1923.

– Det har legat i mitt smyckeskrin i många år nu, berättar hon.

Enda problemet var regnet. På väg in i restaurangerna vräkte det ner på alla finklädda damer och herrar. Dessutom fick Liseberg bråttom att ordna fram platser till alla, eftersom man räknat med uteserveringsväder.

Inne i den redan fullsatta huvudrestaurangen lyckades en 90-åring lägga beslag på ett sideboard. Men inga stolar. Inte heller några koppar eller fat. Då bad hon snällt personalen om hjälp och fick snart sin vilja igenom.

– Är man 90 år får man nästan vad man vill, viskade hon glatt till sin make.

Riktigt alla fick ändå inte plats inomhus. På uteserveringen dukades det åt några som fick fika under varsin filt.

– Det kom fler än vi hade väntat oss, och det blev lite kaosartat med regnet. Men de flesta verkade väldigt nöjda, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.