Här har det inte varit någon jordgubbsbrist i sommar

I butiken råder det jordgubbsbrist och priserna ligger uppåt 100 kronor kilot. Men att plocka själv kostar halva priset. På Bärby självplock har man inte märkt någon brist på de söta bären berättar ägaren Bernhard Hertzman.

ANNONS
|

Nu på sommaren när vi har semester vill vi äta svenska jordgubbar. Vi vill äta till glassen, på jordgubbstårtan eller bara bart, men vill vi ha de solmogna gubbarna får vi betala. Som GP tidigare berättat råder det generell jordgubbsbrist i landet på grund av det dåliga sommarvädret. Detta har gjort att jordgubbarna kostar cirka 100 kronor kilot, eller 50 kronor litern, i många butiker.

Ingen brist

Men på Bärby självplock i Säve har säsongen varit bra, här råder det ingen jordgubbsbrist. Bernhard Hertzman går runt bland sina jordgubbsplantor, det lyser rött i landet av de söta bären. Han har ägt odlingen sedan 1982 och jordgubbarna är populärast på gården och lockar flest. Förutom jordgubbar kan man bland annat plocka, blåbär, vinbär, krusbär och björnbär.

ANNONS

– Vi har inte haft sämre skörd än normalt, utan vi har ett bra jordgubbsår och har kunnat plocka hela säsongen, säger han.

I början av den här veckan veckan är självplocken av jordgubbar stängd, då de behöver mogna innan plocken drar igång på onsdagen igen. Detta är helt normalt, då det är sådan efterfrågan på deras bär, enligt Bernhard Hertzman.

Han säger bärbristen i landet beror på att de flesta jordgubbarna som finns i butikerna odlas i Skåne och Blekinge och där har det regnat mycket i år.

På Bärby självplock börjar däremot de tidiga bären att se slutet på sin säsong, de första jordgubbarna plockades den tionde juni. Nu har de andra plantor som är på gång, de räknar med att har jordgubbar till i slutet av augusti.

– För att jordgubbsplantorna ska trivas vill de ha normalt väder, de vill ha regn och sol om vartannat och runt 20 grader, berättar Bernhard Hertzman.

En familjeangelägenhet

Under jordgubbssäsongen plockas det cirka 600-700 kilo gubbar om dagen. Bernhard Hertzman berättar att självplocket av jordgubbar har ökat väldigt mycket de senaste fyra till fem åren. Och i år har det varit ovanligt mycket folk som plockat jordgubbar.

ANNONS

– Att plocka jordgubbar har blivit en familjeangelägenhet, föräldrarna kommer ut med sina barn och plockar, det blir en upplevelse, säger han.

För den som vill plocka sina jordgubbar själv ligger kilopriset på runt 50 kronor, vilket är ett normalpris på Bärby.

Bärbrist

En bit bort i området står Martina Oncheva och säljer jordgubbar vid vägkanten. Hennes jordgubbar kommer från Sölvesborg, hon berättar att hon märkt av bristen på jordgubbar. Hon brukar få 15 boxar med bären, men senaste tiden har det varit åtta. Och förra veckan kostade de 45 kronor litern mot 39 kronor i dag. Hon räknar med att priset sjunker lite till säger hon.

ANNONS