Här går göteborgarna till val

Förtidsröstning verkar poppis i Göteborg – eller så är det sista minuten man satsar på. Åtminstone var det förhållandevis lugnt i de vallokaler GP besökte i centrum vid lunchtid på valdagen.

ANNONS
|

Vid förra valet var det 40-42 procent av de röstande göteborgarna som valde att göra det i förtid, enligt Valnämnden. 40 000 personer, varav en hel del från andra delar av landet, lade sin förtidsröst i lokalen i Nordstan, en lokal som förväntats bli välbesökt även i år. Och det var den minst sagt under lördagen, berättar Benita Johansson, förste röstmottagare och en av de ansvariga i Nordstan.

– Vi hade kö ända ut till Pressbyrån, nästan i Nordstans mitt igår kväll. Men det gick jättefort, en halvtimme från det vi stängde den kön tills alla hade röstat, säger hon och berömmer kollegorna på plats.

ANNONS

– I dag har vi öppet mellan 08 och 20. Vi ser att många har bestämt sig för att rösta så vi tror att det kommer att vara många i dag också, men lugnare än igår.

En av de som valde att rösta i Nordstan på söndagen är Dilman Abu Baker. Han är från Stockholm men är i Göteborg på dansläger under helgen.

Dilman Abu Baker.
Dilman Abu Baker. Bild: Olof Ohlsson

– De var faktiskt duktiga nog att informera om att man kunde förtidsrösta men det missade jag. Så nu gör jag min medborgerliga plikt idag istället.

Hur tror du att det ser ut i Sverige imorgon?

– Det är jättesvårt att sia om. Jag känner redan nu att det är ganska spänt i Sverige, på mitt Facebook-flöde inte minst. Det känns som att folk är oroliga för SD helt enkelt. Där känner jag en trygghet bland mina vänner för alla skriver "snälla rösta vettigt" och så vidare, men jag tror att Sverige är lite delat. Vi får se.

Vid Burgårdens gymnasium är det också lugnt på söndagen vid 12-snåret. Ett antal valarbetare utanför och då och då en röstande. Göteborgaren Bengt Arkhult som bor nära lokalen valde att rösta på lördagen.

– Det var lättaste hittills när det gäller att bestämma sig. Jag vill inte att Göteborg ska grävas upp – även om jag vill ha bättre kollektivtrafik – och jag är övertygad om att styret kommer att förändras i staden efter valet, säger han.

ANNONS
Hunden Lucy med husse Bengt Arkhult utanför Burgårdens gymnasium på söndagen.
Hunden Lucy med husse Bengt Arkhult utanför Burgårdens gymnasium på söndagen. Bild: Olof Ohlsson
ANNONS