Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här går demonstrationerna

Kan Stefan Löfven elda massorna på Götaplatsen? Vilket demonstrationståg samlar mest folk – S eller V?

I dag finns möjligheten att för första gången få se och höra nye S-ledaren Stefan Löfven på riktigt i Göteborg. Det är också fyra år sedan Socialdemokraterna skickade sin partiledare hit (Mona Sahlin 2008). Förra året var det hemmasonen Leif Pagrotsky som talade på Götaplatsen.

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, som förstamajtalade i Göteborg 2010 och 2006, är i år i Trollhättan.

Huvudtalare för Vänsterpartiet på Gustaf Adolfs torg blir Ulla Andersson, partiets vice ordförande och ekonomisk-politiska talesperson, medan partiledaren Jonas Sjöstedt stannar i Stockholm.

Arrangörerna bakom samtliga sex demonstrationståg har mobiliserat frivilliga krafter för dagens insatser. Socialdemokraterna har till exempel sökt folk som ska dela ut 2 000 rosor, liksom duktiga megafonörer.

Som S-distriktet skrivit på nätet: "Vet du med dig att du är en sådan som brukar dra igång klacken på fotbollsmatcher eller allsången på kräftskivan: anmäl ditt intresse".

I detta nu lär det vara för sent att anmäla sig som megafonör; däremot är det inte för sent att ta fasta på uppmaningen att gå fyra och fyra i tåget. Varför? Som S-distriktet skriver är det inte på grund av någon gammal tradition eller för att det ser snyggt ut, utan för den viktiga räkningen. I den inofficiella tävlingen mellan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet om det längsta tåget räknar partifunktionärer, poliser, journalister och andra antalet deltagare och det låter sig bara göras om lika många personer går i bredd hela tåget igenom.

De sex tågen i Göteborg:

SAC Syndikalisterna går klockan 13:15 från Masthuggstorget till Bältesspännarparken

Vänsterpartiet går klockan 13:45 från Andra Långgatan till Gustaf Adolfs torg

Rättvisepartiet Socialisterna går klockan 14:00 från Landsvägsgatan till Brunnsparken

Kommunistiska partiet (före detta r-arna under banderollen Röd front) går klockan 14:30 från Linnégatan till Grönsakstorget

Socialdemokraterna går klockan 15:30 från Andra Långgatan till Götaplatsen

Återtåget (samlar alla som vill ha ett maktskifte på riksplanet) går klockan 17:30 från Stora teatern till Packhuskajen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.