Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/9

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Här firar du nationaldagen i Göteborg

I 12 år har svenskar åtnjutit ledighet under Nationaldagen. I år firas det med pompa och ståt på olika håll i landet, och det blir inte annorlunda i Göteborg.

Två stora händelser ägde rum den sjätte juni, vid olika år. Dels den nya grundlagen som antogs 1809, som bringade ett slut på det kungliga enväldet i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men också för att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den sjätte juni 1523, ett datum som är förknippat med att Kalmarunionen bröts och Sverige blev enat.

Sommaren kommer tillbaka

I dag, 494 år senare på dagen, blir det en strålande dag i Göteborg.

– Sommaren kommer tillbaka. Temperaturen kommer att stiga upp till 21 grader under dagen, säger Maria Jönsson, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

I Slottsskogen firas nationaldagen i regi av Göteborgs stad. Här uppträder Göteborgs symfoniker vid klockan två på eftermiddagen och det blir dans, allsång, ansiktsmålning och picknick i det gröna, utlovar man. Samtidigt hålls Medborgarskapsceremonin vid Stora dammen i Slottsskogen där över 4 000 nya svenskar ska firas med musik och dans.

I Kålltorp hålls Picknickfestivalen från klockan 12 – en plats med matvagnar, artister och aktiviteter för alla.

På Kronhusgården nära Brunnsparken firas nationaldagen i mer traditionell stil med folkdans och konsert av Göteborgs Wind Orchestra, och flera solister utlovas.

Dunder och brak på Skansen Lejonet

På Skansen Lejonet firas dagen med dunder och brak. Där saluterar man nämligen med att avfyra sina kanoner – sex gånger.

Kanonerna, som tidigare varit placerade på örlogsfartyg och kustartilleribefästningar, kommer att skjutas av klockan ett på eftermiddagen.

På kvällskvisten är det familjekväll i Flunsåsparken på Hisingen, med uppträdande av Stefan Ljungqvist, Göteborgs och Mölndals musikkår samt sommartal av Lena Malm, kommunfullmäktiges ordförande. Och vädret kommer att hålla i sig även till dess.

– Värmen håller i sig fram mot kvällen. Så vid klockan åtta i kväll är det 18-19 grader varmt, säger Maria Jönsson, meteorolog vid vädertjänsten Foreca.

Men varmast är det på eftermiddagen.

– Man får passa på, nationaldag och allt, säger Maria Jönsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.