Här finns kantarellerna i skogen

Nu är det hög tid att ge sig ut i svampskogen för att plocka svamp. Där finns goda kremlor, soppar och riskor att ta med sig hem, med det är mycket viktigt att veta vad man plockar för att inte riskera förgiftas – eller dö. En populär svamp är kantarellen och svampexperten Kennert Danielsson berättar var de oftast växer.

ANNONS
|

I sociala medier dyker det upp allt fler bilder på högar av kantareller som ens vänner glatt visar upp. Det är inte så konstigt, för nu är det högtid för svamp i skogen.

Men enligt Kennert Danielsson, svampexpert på Botaniska trädgården, är det varierande mycket svamp i skogen på grund av att regnet som kommit har varit i form av åskskurar. På ens vanliga svampställe kanske det inte alls är så mycket svamp för tillfället, vilket kan bero på att just där kom det inte någon åskskur.

– Där det kommit vatten kommer svamparna upp som svampar ur jorden, säger Kennert Danielsson.

ANNONS
Kennert Danielsson är expert på svampar och uppmanar alla svampplockare att bara plocka svampar de känner väl till för att inte riskera bli förgiftade.
Kennert Danielsson är expert på svampar och uppmanar alla svampplockare att bara plocka svampar de känner väl till för att inte riskera bli förgiftade. Bild: Ea Larsson

Förutom kantareller är det, enligt honom, kremlor, riskor och soppar man ska plocka nu. De är alla goda matsvampar och är i princip riskfria att plocka. De som inte bör ätas inom dessa svampsläkten avslöjar sig på obehaglig smak. Om man säkert vet att man har en svamp av något av dessa svampsläkten är hans tips är att smaka en liten bit på tungspetsen för att se om den är mild eller obehaglig i smaken, så man inte förstör en hel måltid. Lär man sig känna igen dem, ger det en större svampskörd.

Karl Johan är en populär matsvamp.
Karl Johan är en populär matsvamp. Bild: Botaniska trädgården

Här växer kantarellerna i skogen

Det som de flesta verkar vilja plocka är ”skogens guld”, kantareller, men de är inte helt enkla att hitta vid en skogspromenad. Kennert Danielsson berättar att många svampar samverkar med olika träd, så även kantarellerna. De trivs i barrskogen, under enbuskar och i granskog med mossa och gräs.

– Är aldrig någon idé att leta efter kantareller om det inte finns träd eller buskar i närheten som de samverkar med, framför allt då gran och en.

Han tipsar även om att hålla utkik efter gräset kruståtel som växer i barrskogen – för där finns det goda förutsättningar att hitta kantareller.

Giftiga svampar

Det finns flera tusen svamparter, men alla går inte att äta. En del kan man till och med dö av vid förtäring, vilket har hänt i Sverige. Kennert Danielsson berättar att det funnits utländska svampplockare som trott sig plockat samma ätliga svamp som i hemlandet, men där svampen här varit dödligt giftig. Därför måste man vara mycket försiktig och noga när man ger sig ut i svampskogen menar han.

ANNONS

– Man ska vara jätteförsiktig när man till exempel plockar kremlor, så man verkligen vet att det är en kremla och inte en flugsvamp. Man behöver inte veta vilken art det är av kremlan, men man behöver veta, riktigt säkert, att det är en kremla.

Kennert Danielssons uppmaning är att inte slarva vid svampplockning så man råkar få med sig en giftig svamp. Då kan man riskera att behöva gå på dialys hela livet, om man har tur och överlever.

– Titta riktigt noga på varje exemplar, och ibland, använd både lukt, smak och känsel som hjälp.

LÄS MER:Bästa svampskogarna i närheten av Göteborg

LÄS MER:Elva ätbara svampar du kan hitta i Sverige

LÄS MER:Mannerströms bästa svamptips

LÄS MER:Familjen plockade 109 kilo kantareller

Så undviker du svampförgiftning

• Ät ingen vildväxande svamp rå.

• Tillaga aldrig annan svamp än den du med säkerhet vet är lämplig till matlagning enligt senaste rön.

• Ät aldrig mycket av en svampsort som du äter första gången.

• Anrätta och ät endast fräscha svampar. Många svampar har dålig hållbarhet och bör rensas och tillagas snarast möjligt efter plockningen.

• Svampar som har vita skivor under ska man undvika.

• Gröna och vita svampar med vita skivor under, hör till de farliga.

• Bruna svampar ska undvikas, däribland giftspindelskivlingar.

• Titta noga på svamparna som du plockar.

• Stoppa aldrig en svamp i munnen som du inte är helt säker på vad det är.

• Låt endast en svampkunnig vuxen rensa svampen.

• Skaffa en modern svampbok eller en svampguide till din smarta telefon.

Källa: Kai Knudsen, överläkare och intensivvårdsläkare på Sahlgrenska

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS