Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Här förfestar de svenska Arsenal-fansen

De svenska Arsenal-fansen fick äntligen se sitt lag på svensk mark. Hundratals supportrar laddade upp i Vasastan inför matchen.– Alla är som barn på julafton, säger Zandráh Dikanda, ordförande för Arsenal Göteborg.

I går eftermiddag gick det att se fler engelska fotbollströjor än vanligt på Göteborgs gator, röda och ljusblåa.

Flest var de röda Arsenal-tröjorna, och många av dem var på väg mot Viktoriagatan i Vasastan. Där styrde nämligen den lokala supporterföreningen Arsenal Göteborg upp en "förfest" inför Supermatchen.

Hundratals rödklädda Arsenal-supportrar samlades på fem fullsatta pubar för att ladda upp tillsammans, och för att gå i en gemensam supportermarsch till Ullevi.

Många Gunners i Götet

Zandráh Dikanda, 34, är ordförande i Arsenal Göteborg sedan ett år tillbaka. Hon säger att Arsenals Sverige-resa har lockat fler medlemmar till supporterföreningen, som nu är uppe i omkring 500 medlemmar.

– Vi kan egentligen tacka Arsenal för att de kommer hit, för det har blivit ett väldigt stort intresse tack vare det. Folk har fått upp ögonen för Arsenal Göteborg, säger Zandráh Dikanda.

Vissa kallar det för jippo, vad har du för inställning till Supermatchen?

– För mig personligen så är det häftigt att se mitt lag i Göteborg, på vår hemmaarena, lokalt. Och vi får chansen att visa att det finns många Arsenal-supportrar här.

Senast Arsenal spelade i Göteborg var över 20 år sedan. Zandráh Dikanda berättar att Arsenal Göteborgs medlemmar har längtat efter det här Arsenal-besöket länge.

– Alla har varit som barn på julafton inför den här matchen. I flera veckor har folk laddat upp och skrivit på vår Facebook-sida: "vad kul det här ska bli, ses på puben!".

Inte bara göteborgare laddade upp med den lokala supporterklubben. Supportrar kommer från städer som Stockholm, Karlskrona och Halmstad. Göran Ekström, 63, har åkt tvärs över landet, från Västervik på östkusten.

– Det var ingen tvekan om att åka hit när Arsenal skulle hit. Och det här pubhänget är jättemysigt. Jag är här med sönerna, de bor i Göteborg och brukar se Arsenals matcher på puben, säger han.

Brittiskt stöd

Även supportrar från England har kommit till Göteborg för att stötta sitt favoritlag, och några passade på att förfesta med Arsenal Göteborg.

En av dem är Robbie Lyle. Han driver Youtube-kanalen Arsenal Fan TV (AFTV), som är den största Arsenal-supporterkanalen med 248 000 prenumeranter och fem miljoner visningar i månaden.

– Det är grymt att vara här! Vårt fokus är fansen, vi skildrar fansens åsikter. Här är det en fantastisk stämning. Jag älskar att besöka de här olika supportergrupperna runtom i världen, säger Robbie Lyle.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.