Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Här förberedde de Vårvädersdådet

Åtta unga mån åtalades på fredagen för inblandning i skottlossningen inne på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i fjol. Här är bilderna inifrån de lägenheter där de misstänks ha förberett dådet samt där de förvarat sina vapen.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Den skoningslösa attacken inne på Vår Krog & Bar den 18 mars förra året kostade två unga män livet och åtta personer skadades.
Nu har åtta unga män åtalas för inblandning i dubbelmordet, mordförsöken samt två andra grova brott som kopplas samman med skjutningen på Vårväderstorget.
Det var två män som gick in på restaurangen och avlossade skott med sina automatvapen men fem personer har åtalats för morden.
– Enligt oss har det rört sig om ett utvidgat gärningsmannaskap. Det här är planerat och utfört tillsammans och i samförstånd av ett antal individer. Det är inget hastverk, har åklagare Johan Udén sagt tidigare.

LÄS OCKSÅ: Fotbollsspelare misstänks ha skjutit för att döda lagkamrater

Polisen har kopplat flera adresser till gärningarna men i alla fall två lägenheter har varit extra betydelsefulla. I åtalet benämns de som "förvaringslägenheten" och "förberedelselägenheten".
Den sistnämnda ligger i Västra Frölunda. Bara några dagar efter skottlossningen på Vår Krog & Bar gjordes en husrannsakan i lägenheten. Då hade lägenhetsinnehavaren kommit till lägenheten, som denne hyrde ut i andrahand, hittat narkotika på köksbordet och gods som han misstänker är stöldgods. Han larmar därför polisen.
Polisen som kom till platsen hittade skyddsvästar, polistillbehör och ett vapen i lägenheten. Det fanns även flera bärbra datorer.
Dessutom hittades de Balaclavahuvor som man bedömer att gärningsmännen använt för att maskera sina ansikten vid attacken. Dessa masker är svarta med vitt tryck i form av ett mönster som liknar en dödskalle. Enligt förundersökningen säljs maskerna under namnet "Ghost Mask" och att de är från ett datorspel som heter Call of Duty.

LÄS OCKSÅ: Här skjuter de inne på krogen

En annan lägenhet som åklagarna lyfter fram som viktig i utredningen är "förvaringslägenheten" i Majorna. Här hittades flera vapen samt ammunition, vapenolja samt narkotika. Vapnen var bland annat ett avsågat hagelgevär, en pistol Tokarev och en revolver. I förundersökningen skriver man att det i en blå MC Kinley-ryggsäck fanns två hylsor som avlossats ur de två beslagtagna AK 47:or som användes vid skjutningen på Vår krog.
På väggen i ett av rummen finns dessutom ett skotthål.

LÄS OCKSÅ: Polisen i polisradion: "De avrättar dom"

Inne i dessa lägenheter satt även de åtalade männen och gjorde omfattande internetsökningar på den 23-årige gängledare som misstänks vara ett tänkt mordoffer. Mannen befann sig på Vår Krog & Bar under skräckkvällen men lämnade minuter innan skottlossningen bröt ut.
De var bland annat inne på 23-åringens Facebooksida flera gånger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.