Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Här får hemlösas djur gratis vård

Det var gott om tacksamma ägare och glada hundar när Faktum och Västra djursjukhuset öppnade upp för gratis vård av hemlösas djur.

För nionde året i rad öppnade Faktum och Västra djursjukhuset upp för en dag med gratis sjukvård för hemlösas djur. Samarbetet startade när grundarna av Västra djursjukhuset kände att de ville göra något mer konkret för de som lever i social utsatthet. I samarbete med Faktum startade de en fond som finansierar sjukvården och varje år är intresset stort hos de hemlösa som har ett husdjur vid sin sida.
– Djuret kan vara den enda fasta punkten man har om man lever i socialt utanförskap. Även om man har vänner kan de relationerna vara mer flyktiga och man vet kanske inte alltid var de är. Ett djur är alltid med och älskar dig kompromisslöst vad som än händer och det kan vara väldigt viktigt för en människa, säger Emma Lindblad Åström, veterinär på Västra Djursjukhuset. 

Hjälpen kan vara avgörande
De som kommer hit får hjälp med allt ifrån förebyggande saker som seniorkontroller och kloklippning till mer omfattande åtgärder som utredningar och operationer. Och tacksamheten och lättnaden är stor hos djurägarna.
– De vill bara veta att allt är okej med djuret. Det känns väldigt bra för oss i personalen att kunna hjälpa de som verkligen behöver det, säger Emma Lindblad Åström.
Och hjälpen är avgörande för många husdjurs liv. Anne Hietala och Leif Pettersson säljer båda Faktum i Nordstan och är här med åttaåriga Amstaffen Tjabo. För mycket hårda märgben har gjort att hans tänder slipats ner och nu ilar det lite när han tuggar.
– Vi säljare är fattiga som kyrkråttor. När vi var här sist hade Tjabo skadat ett ben och behövde ligga över. Det skulle ha kostat 10 000 kr. Faktumfonden betalade det, jag har inte de pengarna. Annars vet jag inte vad som hade hänt. Han hade han nog dött, säger Anne Hietala.

"Börjar nästan gråta"
Helene Wallin och hennes exman Bosse Lindholm är båda före detta missbrukare och har varit bostadslösa i omgångar. De är här med åttaåriga Rottweilern Sonja och hennes dotter, treåriga Sally.
– Jag har inte haft råd med försäkring och dessutom blir det väldigt besvärligt med rutiner om du inte har någonstans att bo. Så många gånger som jag sovit i bilen själv, hade jag inte haft hundarna då hade jag varit så rädd. Vi är så glada att få komma hit, jag börjar nästan gråta när jag tänker på det, säger Helene Wallin. 
Rottweilern Sonja har problem med stela leder och ska få komma tillbaka under våren för att få sprutor för att slippa ha ont.
– Ja, ni ska ha stort tack, jag vill nästan krama dig. Ni är underbara människor! säger husse Bosse Lindholm till veterinär Emma Lindblad Åström innan han går.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.