Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att dumpa granen var som helst är inte okej utan rentav olagligt. Bild: Kristina Stulken
Att dumpa granen var som helst är inte okej utan rentav olagligt. Bild: Kristina Stulken

Här får du slänga julgranen

Funderar du på att lämpa över den uttjänta julgranen på grannens tomt? Eller dumpa den i skogen? Då kan du riskera böter, eller i värsta fall fängelse. Men det finns flera sätt att vräka granen med lagliga metoder.

Det är visserligen en vecka kvar till tjugondag Knut, då man enligt tradition slänger ut julgranen från hemmets vrå under sång och dans. Men om granen flyttade in tidigt i december kanske den redan sjunger på sista versen.

Brun och barrande sprider den mer missnöje än trivsam julstämning – dags att kasta ut eländet.

Läs även: Lowisas, 7, uppmaning: plocka skräpet i skogen

Olagligt att dumpa granen

Julgranar räknas som grovavfall och är därför för stora och tunga för att kunna slängas med vanliga hushållssopor. Men är det okej att dumpa den någonstans som på gatan, i ett skogsbryn eller på grannens tomt?

Nej, verkligen inte, enligt polisen.

– Det är en form av nedskräpning, det är ju sopor. Har du köpt granen så får du ta ansvar för den, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesperson.

Böter för nedskräpare

Försöker du ändå göra dig av med granen på mindre lagliga sätt och åker fast på bar gärning kan det svida i plånboken.

– Det är ett bötesbrott och vad du får betala är baserat på din lön, det är det alltid när det är dagsböter. Ju mer du tjänar desto större blir summan.

Grov nedskräpning kan till och med leda till ett fängelsestraff.

Läs mer: Grandumpning kan ge fängelse

ÅVC eller grovsoprum som gäller

Bor man i lägenhetshus brukar det oftast finnas ett rum för grovsopor eller så ställs en container upp med jämna mellanrum. Där kan man kasta bland annat sin barrande gran.

De som bor i eget hus och vill ha bort granen från tomten får däremot rulla upp ärmarna och ta sig till en återvinningscentral. Här nedan hittar du en karta över Göteborgs återvinningscentraler, dess adresser och öppettider.

Alternativ: Hyr kommuncontainer

Känner man inte för att köra till tippen själv kan man ge sig själv en sen julklapp och hyra en container via kommunala Kretslopp och vattens kundservice.

Läs även: Tusentals säckar plast rensat på Bohuskusten

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.