Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här delar polisen ut nallar till behövande barn

En polispatrull har på eget initiativ styrt radiobilen i riktning mot Drottning Silvias barnsjukhus – för att ge nallar till behövande barn som spenderar sin julafton på sjukhuset.
– Alla har vi varit barn och vet vad julafton innebär, men de här barnen kommer inte att få vara hemma på julafton med sin familj, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson.

På eget initiativ har två radiobilar åkt ut till Östra sjukhusets barnavdelning, Drottning Silvias barnsjukhus, för att på självaste julafton dela ut nallar till behövande barn.

– De här nallarna delas ut efter ett privat initiativ till kollegor som jobbar i yttre tjänst. De är till för att delas ut och eftersom vi har en så pass stor mängd och vi inte har någon anledning till att behålla de, delas de ut till behövande barn, säger polisens presstalesperson Stefan Gustafsson och fortsätter:

– Samtidigt är det på alla sätt rimligt och bra att uppmärksamma polisers närvaro på ett positivt sätt, säger Stefan Gustafsson.

LÄS MER: Polisens gest till utsatta barn – skänker nallar

"Ett plåster på såren"

Han berättar att poliserna på plats inte är där för att delta i något julfirande, men att de i den mån de har möjlighet och tid, vill skapa julstämning för både personal och de barn som behöver värme och kärlek på julafton.

– Det är inte möjligt att hela någon men en nalle kan vara ett plåster på såret och ge värme och trygghet. Nallen kan hjälpa till att få folk ur trauma och då tänker jag främst på barn, säger han.

"Alla barn lever inte i den världen"

Det finns också en särskild anledning till att just barnsjukhuset blev platsen som poliserna valde att åka till för att dela ut nallarna.

– Barn är de som är mest sårbara i en sådan här högtid. Det är lätt att skildra julen med julsånger, glitter och paket. Men alla barn lever inte i den världen. Vi tar del av den världen som inte andra ser och är medvetna om att det som sker inte bara är julglädje, för oss blir det uppenbart att någon behöver bry sig, säger han.

Efter att barnen har fått ta emot varsin nalle åker sedan patrullen vidare.

– Sedan åker de vidare, kanske till en trafikolycka med svåra personskador eller till ett hem där alkoholen flödar i dag.

Totalt delades mellan 40 till 50 nallar ut på sjukhuset.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.