Här byggs Göteborgs nya arena

ANNONS
|

I dallrande sommarvärme mötte beslutsfattare, kommunala tjänstemän och förstås också Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans, frispråkig huvudsponsor för IFK Göteborg och den som står för femtio procent av finansieringen av den nya anläggningen, upp utanför Göteborgs Nya Arena.

Eller Änglagården som den hette från början och som möjligen är det namn som fastnat hos allmänheten.

Solen slår hårt mot byggnadens fasad som är ett lapptäcke. Termometern är uppe och sniffar vid närmare trettio grader och något motvilligt kränger den lilla skaran som ska guidas runt på bygget på sig rosa västar och gula hjälmar innan grinden glider upp.

ANNONS

Ola Serneke, vd för byggkoncernen Serneke, håller ångan uppe trots värmen och lyckas under den närmaste timmen blanda siffror och statistik, "jag älskar statistik", med målande beskrivningar av hur vardagen ska kunna se ut i den färdiga anläggningen, kryddat med lite anekdoter från arbetet med projektet.

- Kvibergs regemente hade sin skjutbana precis här, säger han och sveper med foten över det gråa betonggolvet.

- Vi hittade patroner fem meter ner i marken. Helt otroligt. Det var ett jäkla arbete att sanera alltihop, vi har kört iväg ton efter ton med patroner, säger han.

Idén till anläggningen föddes redan 2006 i samtal med IFK-profilen Roger Gustafsson som hade drömmar om en anläggning där Blåvitt skulle ha de bästa av förutsättningar att utbilda fotbollsspelare.

Ola Serneke insåg tidigt att det inte skulle bära sig att bygga en anläggning eller ens en arena som bara hade en eller två funktioner. För att få ekonomin att gå ihop krävdes en plats där många olika sorters aktiviteter skulle kunna samsas under samma tak.

Nu visar han med stor entusiasm upp den blivande inomhushallen för fotboll som ligger ovanpå en skidtunnel som erbjuder ett spår på 1,1 kilometer med lagom stora backar och med tillgång till vallabod och skidförvaring. Ola Serneke åker själv Vasaloppet och idén till skidspåret kom till honom när han hasade runt i skidtunneln i värmländska Torsby.

ANNONS

- Varför bygger man en skidtunnel där det redan finns snö men ont om folk? Det finns 18 000 Vasaloppsåkare i Göteborgsområdet, de kommer att kunna komma hit och få jättebra träning, säger Ola Serneke och förklarar hur spåren ska snirkla sig under markytan för att sedan ha möjligheten att leta sig upp på planen och vidare ut på det kringliggande området.

- Vi kan ha kanonbra tävlingar här, tänk er ett upplopp här och så snubblar norrmannen i backen och alla blir glada, ler Ola Serneke och slänger in att den toppmoderna snömaskinen kostat 19 miljoner kronor.

- Det är samma modell som de använde under OS i Sotji. Det är en jävla fräck maskin som producerar en otrolig massa snö. Så om ni vill köpa billig snö kan ni komma till mig, skojar Ola Serneke.

Förutom fotbollsplanen och skidspåren ska den färdiga anläggningen också rymma två handbollshallar, grundskolan Änglagård, Aspero idrottsgymnasium, restaurang, idrottsskadeklinik och ett gym på 3000 kvadratmeter. Inte nog med det, Göteborgs Nya Arena kommer dessutom att erbjuda 287 bäddar i ett idrottshotell, som ska hyras ut i samband med ungdomscuper i fotboll och handboll, men också fungera som övernattning för familjer som vill kombinera ett Göteborgsbesök med träning.

ANNONS

- Barnen i familjen kanske spelar en five-a-side-cup på fotbollsplanen samtidigt som mamma och pappa tränar i skidtunneln och efteråt kan man äta på restaurangen och ta spårvagnen ner till Liseberg, menar Ola Serneke.

Totalt beräknas bygget kosta 800 miljoner kronor och ska stå färdigt om drygt ett år, den 30 juni 2015.

- Många tror nog att jag är en megakapitalist och visst vill jag tjäna pengar. Det är viktigt att det finns en bra ekonomi i alla projekt. Men jag har också en stark tro på idrotten som samhällsbärare och om jag kan bidra till att göra någonting gott för unga människor somnar jag bättre på kvällen, säger Ola Serneke som menar att Göteborgs Nya Arena också är ett utpräglat integrationsprojekt.

- Här kan alla idrottande barn, unga och vuxna mötas. Man kan komma från Bergsjön på andra sidan berget här och möta upp med folk från Sävedalen och andra som reser in från Näset och Långedrag. Den här anläggningen kommer att göra viktig och till 110 procent mätbar samhällsnytta.

Fakta: Göteborgs Nya Arena

Datum: Byggstart hösten 2012, ska stå färdig den 30 juni 2015.

Yta: 45 300 kvadratmeter.

Kostnad: 800 miljoner kronor.

Byggherre: Serneke

Ägare och finansiärer: Serneke och Prioritet Finans

ANNONS

Hyresgäster: Bland andra Sodexo, Göteborgs Kommun, Nordic Wellness, Aspero Idrottsgymnasium, Änglagårdsskolan, IFK Göteborg Akademin, IFK Kliniken Rehab och Grunden BOIS.

Namnbytet: Skulle heta Änglagården men bytte i år namn till Göteborgs Nya Arena. "Det ska vara en öppen och folklig anläggning som allmänheten ska ha tillgång till. Det vill vi spegla även i namnet, menar Nils Wiberg, VD och huvudägare i Prioritet Finans-koncernen.

ANNONS