Här byggs det nya hyresrätter

Det byggs så det knakar i Göteborg. Nu ligger fokus på hyresrätter.
– Staden riskerar att bli mer åtskild om det till exempel bara är hyresrätter i ett område och bara småhus i ett annat, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs Stad.

ANNONS
|

Att det byggs mycket bostäder i Göteborg har nog inte undgått någon. Under många år har trenden varit att bygga fler bostadsrätter än hyresrätter. Men nu ska det bli ändring på det.

Fastighetskontoret har under flera år haft som mål att det ska byggas minst femtio procent hyresrätter på den mark som anvisas till kommunen.

– Hittills har vi inte riktigt kommit upp i det, men nu gör vi en riktig satsning på fler hyresrätter. Vårt huvuduppdrag är att få fram fler bostäder generellt och totalt sett men att få fram olika typer av upplåtelseformer för bostäder är ett nog så viktigt mål, säger Martin Öbo.

ANNONS

Han menar att byggandet av fler hyresrätter kan motverka segregationen.

– Vårt uppdrag omfattar hela Göteborg och däri ligger naturligtvis att bidra till att göra staden mer jämlik. Staden riskerar att bli mer åtskild om det till exempel bara är hyresrätter i ett område och bara småhus i ett annat. Vi vet att just bostadsfrågan och vilka former av bostäder som finns i ett delområde har stor betydelse för hur jämlikt och inkluderande området uppfattas.

Varför har ni inte uppnått målet om 50 procent hyresrätter tidigare år?

– Att det de senaste åren har blivit en större andel bostadsrätter beror bland annat på att alla områden inte bär sig för hyresrätter, ekonomin håller inte riktigt. Nu är ambitionen att vi ska försöka få andelen hyresrätter att öka.

I dag byggs det mest hyresrätter i stadsdelarna Centrum, Askim-Frölunda-Högsbo och Örgryte Härlanda. Men även i Majorna-Linné, Angered och på västra Hisingen pågår en hel del nybyggnation av hyresrätter, visar en rapport för tredje kvartalet 2017 från Fastighetskontoret.

– En utgångspunkt är att man ska kunna göra så kallad boendekarriär i sitt område. Om man till exempel bor i en hyresrätt i Hammarkullen skall man inte behöva leta efter en villa i Hovås om man vill flytta till ett småhus.

ANNONS

På Fastighetsnämndens senaste sammanträde godkändes en markanvisningsplan för 2018. I den finns 2130 bostäder med, varav 1190 är hyresrätter.

– Det finns en övervikt på hyresrätter och den bedömning fastighetskontoret har gjort av de projekten är att de är genomförbara, såvida inget oförutsett händer, som till exempel en fastighetskrasch, säger Martin Öbo.

Under tredje kvartalet 2017 påbörjades byggande av 395 lägenheter i nybyggda hus, varav 256 är hyresrätter och 139 är bostadsrätter. Under hela 2016 färdigställdes 2680 bostäder genom både ombyggnad och nybyggnad. Motsvarande siffra för 1997 var 1000 bostäder totalt.

– I Göteborg har det inte byggts så mycket på totalen som idag sedan under miljonprogrammets dagar. Men då byggdes det i det närmsta enbart hyresrätter och där är vi absolut inte i dag.

Kortedala. Vid Adventsvägen i Kortedala bygger Poseidon tre nya niovåningshus med sammanlagt 125 lägenheter. Byggstart skedde under oktober 2017 och inflyttning är planerad under 2019. Lägenheterna kommer ha mellan ett och fyra rum. Inom projektet planeras även för ett nytt p-däck.

Bild: Tengbom

Örgryte. I Örgryte Torp vid Delsjövägen, Kärralund, där tidigare SVT-huset låg, är Poseidon i full gång att tillsammans med flera andra bolag bygga ett helt nytt bostadsområde. Poseidon bygger totalt 219 hyresrätter i området i två etapper. I den andra etappen, som byggstartades sommaren 2016, bygger de 155 hyresrätter med uthyrningsstart 2019. Lägenheterna har mellan ett och fyra rum.

Bild: Sweco

Kungälv. På Torpe gränd i stadsdelen Kongahälla i Kungälv bygger Förbo 31 hyresrätter. Samtliga lägenheter kommer ha balkong, uteplats eller terrass. På taket kommer det finnas en gemensam takterrass. Det blir fem ettor på 34 kvm, tolv tvåor på 55 kvm, tolv treor på 77 kvm samt två fyror på 91 kvm. Preliminär inflyttning är planerad till januari 2019.

Bild: Petter Lodmark på QPG arkitekter

Kungsbacka. I kvarter 19 i Kolla Parkstad, Kungsbacka uppför Aranäs 54 hyresrättslägenheter fördelade på tre byggnader. Byggnaderna kommer att bestå av ett fyravåningshus i grått tegel med 38 lägenheter samt två tvåvåningshus med träpanel med 16 lägenheter. De flesta lägenheterna är tvåor och treor men det finns även ett mindre antal ettor och fyror. Byggstart var 2017 och inflyttning är beräknad till sommaren 2019.

Bild: Semrén och Månsson

Hisingen. På Fyrklöversgatan på Hisingen bygger Tornstaden på uppdrag av Stena Fastigheter 132 hyreslägenheter med öppen planlösning. I samma projekt byggs även 41 studentbostäder och 120 bostadsrätter.

Bild: Stena fastigheter

Kallebäck. I Kallebäck bygger Tornstaden på uppdrag av Stena fastigheter 168 lägenheter, varav ungefär hälften är hyresrätter. Det blir tvåor och treor, från 45 till 69 kvm. Lägenheterna kommer ha öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Bostäderna kommer att vara fördelade på två röda fjortonvåningshus med utsikt mot naturen eller mot stan. Tvättstugorna kommer vara utrustade med lounge och hissen går ända ner till garaget. Planerad inflyttning är årsskiftet 2018/2019.

Bild: Stena fastigheter

Lunden. På Ulfsparregatan i Lunden bygger Wallenstam två hus med 115 hyreslägenheter. Det blir ettor, tvåor och treor. Byggstart var i december 2016. Preliminärt inflyttning är beräknad till slutet av 2018. Majoriteten av lägenheterna kommer att ha balkong och mellan husen kommer det att skapas en grön innergård.

Bild: Wallenstam/ Render vision

Majorna. På Majstångsgatan i Kungsladugård, Majorna, bygger Framtiden Byggutveckling på uppdrag av Familjebostäder 63 hyresrätter i ett modernt brunt landshövdingehus. Det blir sju ettor, tolv tvåor, 30 treor och 14 fyror. Lägenheterna är mellan 40 och 101 kvadratmeter. I 55 av de 63 lägenheterna kommer det att finnas en nisch som vetter mot vardagsrummet. Samtliga lägenheter har balkong eller uteplats och husen är rökfria och Svanen-märkta. Byggstart var i början av 2017 och inflyttning kommer att ske i månadsskiftet 2018/2019. Hyran för en etta kommer att ligga på 6176-7070 kronor medan en tvåa kommer ha en månadshyra på 7802-9427 kronor. En trea kommer ha en månadshyra på cirka 10 000 kronor en fyra kommer ligga på omkring 12 000 kronor.

Bild: Okidoki Arkitekter

Mölndal. I Stallbacken, Mölndal, bygger Wallenstam under flera års tid ett stort antal hyresrätter och bostadsrätter. 2016 påbörjades bygget av 133 hyresrättslägenheter i Stallbacka Allé med planerat inflyttningsdatum sommaren 2018. Lägenheterna har mellan ett och tre rum och ligger på 30 till 73 kvadratmeter. Det ska byggas 45 ettor, 27 1,5:or, 44 tvåor och 17 treor.

Bild: Wallenstam/ Render vision

Älvängen. I närheten av resecentrum i Älvängen, Ale kommun, bygger Skanska 28 stycken hyreslägenheter. Lägenheterna är tvåor och treor och avsedda för seniorer över 65 år. Alla bostäder har ekparkett, diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare. Husen är loftgångshus med fyra våningar och betongfasad. Planerad inflytt är våren 2018.

Bild: Skanska/Liljewall

Hovås. På Uggleberget i Nya Hovås bygger Framtiden Byggutveckling på uppdrag av Familjebostäder 368 hyresrätter. Husbyggnationen påbörjades i mars 2017. Beräknad inflyttning för de första hyresgästerna är oktober 2018. Resten kommer att kunna flytta in allteftersom husen står klara. Byggnationen beräknas pågå under hela 2020. Husen kommer att vara punkthus på fem till nio våningar samt radhus på två våningar. Det kommer att finnas lägenheter i många olika storlekar, med tyngdpunkt på tre rum och kök. Hyresexempel för en etta på 38 kvm är 6 725 kronor i månaden. En fyra på 88 kvm ska kosta 12 837 kronor i månaden och en femma i radhus på 102 kvm kommer ha en månadshyra på 15 092 kronor. Husen är rökfria.

Bild: Fojab-arkitekter / Kreativ fotografering AB

ANNONS