Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

Här byggs det nya hyresrätter

Det byggs så det knakar i Göteborg. Nu ligger fokus på hyresrätter.
– Staden riskerar att bli mer åtskild om det till exempel bara är hyresrätter i ett område och bara småhus i ett annat, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs Stad.

Att det byggs mycket bostäder i Göteborg har nog inte undgått någon. Under många år har trenden varit att bygga fler bostadsrätter än hyresrätter. Men nu ska det bli ändring på det.

Fastighetskontoret har under flera år haft som mål att det ska byggas minst femtio procent hyresrätter på den mark som anvisas till kommunen.

– Hittills har vi inte riktigt kommit upp i det, men nu gör vi en riktig satsning på fler hyresrätter. Vårt huvuduppdrag är att få fram fler bostäder generellt och totalt sett men att få fram olika typer av upplåtelseformer för bostäder är ett nog så viktigt mål, säger Martin Öbo.

Han menar att byggandet av fler hyresrätter kan motverka segregationen.

– Vårt uppdrag omfattar hela Göteborg och däri ligger naturligtvis att bidra till att göra staden mer jämlik. Staden riskerar att bli mer åtskild om det till exempel bara är hyresrätter i ett område och bara småhus i ett annat. Vi vet att just bostadsfrågan och vilka former av bostäder som finns i ett delområde har stor betydelse för hur jämlikt och inkluderande området uppfattas.

Varför har ni inte uppnått målet om 50 procent hyresrätter tidigare år?

– Att det de senaste åren har blivit en större andel bostadsrätter beror bland annat på att alla områden inte bär sig för hyresrätter, ekonomin håller inte riktigt. Nu är ambitionen att vi ska försöka få andelen hyresrätter att öka.

I dag byggs det mest hyresrätter i stadsdelarna Centrum, Askim-Frölunda-Högsbo och Örgryte Härlanda. Men även i Majorna-Linné, Angered och på västra Hisingen pågår en hel del nybyggnation av hyresrätter, visar en rapport för tredje kvartalet 2017 från Fastighetskontoret.

– En utgångspunkt är att man ska kunna göra så kallad boendekarriär i sitt område. Om man till exempel bor i en hyresrätt i Hammarkullen skall man inte behöva leta efter en villa i Hovås om man vill flytta till ett småhus.

På Fastighetsnämndens senaste sammanträde godkändes en markanvisningsplan för 2018. I den finns 2130 bostäder med, varav 1190 är hyresrätter.

– Det finns en övervikt på hyresrätter och den bedömning fastighetskontoret har gjort av de projekten är att de är genomförbara, såvida inget oförutsett händer, som till exempel en fastighetskrasch, säger Martin Öbo.

Under tredje kvartalet 2017 påbörjades byggande av 395 lägenheter i nybyggda hus, varav 256 är hyresrätter och 139 är bostadsrätter. Under hela 2016 färdigställdes 2680 bostäder genom både ombyggnad och nybyggnad. Motsvarande siffra för 1997 var 1000 bostäder totalt.

– I Göteborg har det inte byggts så mycket på totalen som idag sedan under miljonprogrammets dagar. Men då byggdes det i det närmsta enbart hyresrätter och där är vi absolut inte i dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.